zaterdag 4 september 2010

Schitterend!

Ik zag de volgende Tweet geciteerd:

If Muslims shouldn't build a mosque near ground zero, then Catholics shouldn't build a church near a playground.

(Als moslims geen moskee bij Ground Zero mogen bouwen, mogen rooms-katholieken geen kerk bouwen bij een speelplaats.)
x

Oogst

"Wie wind zaait zal storm oogsten." Een gezegde dat we allemaal geacht worden te kennen en begrijpen. In Trouw las ik: Wilders noemde de islam in een interview voor de Australische televisie dat zondag werd uitgezonden 'achterlijk'. Hij omschreef de religie bovendien als een politieke ideologie, vergelijkbaar met het fascisme en communisme. Dat was het slot van een artikel. Het artikel begint zo: Een islamitische prediker uit Australië heeft ertoe opgeroepen Wilders te onthoofden. In een opgenomen toespraak op een afgeschermde website roept de 40-jarige Feiz Muhammad op Wilders te doden en te onthoofden. Volgens de Telegraaf is die prediker "een van de belangrijkste jihad-ideologen, een grote inspirator voor Westerse, jonge moslimradicalen." Over een week is Wilders in New York om daar te protesteren tegen de bouw van een moskee op geringe afstand van 'Ground Zero'. Het zal me niet verbazen als hij daar opnieuw wind gaat zaaien.

Het kan Geert Wilders niet ontgaan zijn dat zijn publieke uitingen van zijn persoonlijke opvattingen over de islam niet altijd even goed vallen bij moslims die hun geloof serieus nemen. Hij weet net als ieder ander dat er een gering aantal is dat in zijn opvattingen voldoende reden vindt hem dood te wensen en/of zelfs daartoe het initiatief te nemen. Daarom betalen we met ons allen mee aan de kosten van zijn beveiliging. In mijn opinie is er geen enkele rechtvaardiging voor het weloverwogen doden van een ander mens. Je in je diepste gevoelens of overtuiging gekrenkt voelen kan al helemaal geen reden zijn. Maar je moet ook wel een heel goede reden hebben om iemand of een groep niet één keer maar bij herhaling en doelbewust te krenken. Dan gaat het erop lijken alsof je niets liever wil dan het uitlokken van de meest extreme reactie. Je kunt dan achteraf zeggen: "Zie je wel wat een achterlijk zooitje het is."

Ik wil er niet voor pleiten Wilders het recht te ontnemen te zeggen wat hij wil. Ik blijf zonder protest meebetalen aan zijn beveiliging. Maar mocht het een fanatiekeling lukken door de beveiliging heen te breken en te slagen in zijn verwerpelijke opzet, dan ga ik niet naar de protestbijeenkomst die op de Dam gehouden zal worden. Ik ga me niet mengen in het koor van hen die 'de islam' de schuld geven en veroordelen. Ik zal aan een ander gezegde denken: "Wie z'n gat brandt, moet op de blaren zitten."
x