vrijdag 2 maart 2012

Bezuinigen

"Gelijke monniken , gelijke kappen." Dat is een bekend Nederlands spreekwoord, maar meer ook niet. Het is geen regel waaraan je je moet houden. Dus als de Grieken zich aan strakke begrotingsregels moeten houden, betekent dat nog niet dat wij dat ook moeten doen. Als wij ons begrotingstekort niet op tijd kunnen terugbrengen tot 3 procent, dan wil 'Europa' de ogen wel een tijdje dichtknijpen. Want we doen echt wel ons best.

We gaan niet echt bezuinigen op onze gezondheidszorg, we gaan gewoon meer eigen bijdrage betalen of we gaan bepaalde soorten zorg gewoon uit het basispakket halen. We kunnen al een miljard verdienen door de declaraties van de artsen beter te controleren, want die declareren maar wat raak. We hebben er ook voor gezorgd dat het declaratiesysteem idioot ingewikkeld is. We vinden het heel normaal dat een specialist tonnen verdient. Hoeveel kunnen we bezuinigen als we het inkomen van een specialist gaan maximeren? Volgens mij is twee ton per jaar nog altijd een aardig inkomen, maar ik zou niet graag de specialisten de kost geven die meer dan dat verdienen.

Als we de btw gaan verhogen, zullen die specialisten en andere grootverdieners daar ook geen boterham minder om eten of bezuinigen op het beleg. Dat laten ze over aan de mensen met een pensioen of een andere  uitkering, die dezelfde prijsverhogingen moeten betalen. Ik kreeg gisteren een brief van het ABP, waarin eerst wordt uitgelegd dat al vier jaar mijn pensioen niet is aangepast aan de loonontwikkeling en dat er volgend jaar daadwerkelijk in mijn pensioen wordt gesneden. Maar ik moet wel blijven "kopen, kopen, kopen", want anders gaat het MKB naar de kloten en dat levert weer meer uitkeringstrekkers op. Dan kun je snijden op de WW-uitkering, maar dan wordt er nog minder uitgegeven. Kunnen we die grootverdieners niet verplichten meer geld uit te geven? Die kunnen zich toch wel een derde auto of tweede boot veroorloven? En die hebben vast wel weer eens een nieuwe keuken nodig.

De meerderheid van onze bevolking vindt dat er best wat gedaan mag worden aan de hypotheekrenteaftrek, nu de VVD nog. Maar voormalig VVD'er Wilders haalt liever wat miljoenen weg bij Ontwikkelingshulp. In Afrika en Azië zijn ze er immers al lang aan gewend dood te gaan van de honger, of door een ziekte waarvan je voor weinig geld kunt genezen. Je kunt beter wat meer geld uitgeven aan grensbewaking, zodat die mensen tegengehouden kunnen worden, als ze het hier komen halen.

Heeft er nog iemand een goed idee? Zullen we een maximumleeftijd instellen? Dat scheelt een stuk in de pensioenkosten.
x