dinsdag 21 mei 2019

EUROPA

Donderdag a.s. ga ik - uiteraard - weer naar het stembureau. Er is één verschil met andere verkiezingen. Ik ga morgen niet op de SP stemmen. Donderdag stem ik D66. Deze partij komt, qua standpunten over de EU, het dichtst bij de mijne, al ga ik, denk ik, nog wat verder dan D66. Ik zit redelijk dicht in de buurt van Guy Verhofstadt, voormalig premier van België en thans lid van het Europees parlement. Verhofstadt is voor een federatief Europa. Dat ben ik ook.

Begrijp me goed, ik vind Nederland een uitstekend land om in te leven. Je ziet nog wel eens dat landen op diverse punten met elkaar worden vergeleken. Meestal eindigt Nederland, bijvoorbeeld als het gaat om democratie in de top, vaak na enkele Scandinavische landen, waar het dus ook goed toeven is.

Ik ben geen nationalist. Ik heb niks met een Nederlandse identiteit. Ze mogen verworvenheden als vrije meningsuiting, vrije pers en onafhankelijke rechterlijke macht niet van ons afnemen, maar het zal me worst wezen of Nederland het WK voetbal wint. Dat vind ik net zo interessant als wie Drents kampioen klootschieten wordt. Wat zijn nou die specifiek Nederlandse eigenschappen, die je in geen enkel Europees land vindt?

Bij YouTube kun je zien wat buitenlanders opvalt aan Nederland. Dat zijn zulke nationale verworvenheden als het eten van rauwe vis (haring), stroopwafels (ook wel stroepwafels genoemd), boterham met hagelslag, Goudse kaas, drop en fietsen. In groten getale komen de buitenlanders naar de Amsterdamse Wallen om dames in ondergoed achter de ramen te bekijken. Dat is toch typisch Nederlands? Daar mogen we toch trots op zijn?

Ik ben vóór een Verenigde Staten van Europa, met een Europese regering en een Europees parlement. Dat parlement moet dan, net als dat van VS, bestaan uit twee kamers, een Huis van Afgevaardigden  (750 zetels) en een Senaat (112 zetels). In het Huis kan iedere lidstaat een aantal leden kiezen, naar rato van het bevolkingsaantal, in de senaat krijgt ieder land vier zetels. In dit systeem zou Nederland in het Huis 25 leden krijgen.

Dan word, nog erger dan nu, alles vanuit Brussel geregeld? Nou, in de VS wordt echt niet alles vanuit Washington geregeld en in Nederland niet alles vanuit Den Haag. De provincies en de gemeenten mogen ook het nodige doen. Ik vind zelfs dat er te veel dingen naar de gemeenten worden doorgesluisd. Dat kan ertoe leiden dat burgers van verschillende gemeenten verschillende rechten hebben, mogelijk zelfs minder rechten dan de burgers van andere gemeenten. Wat is het fijn als het bestuur zo dicht bij de burgers staat.

We willen hier toch ook niet terug naar de Republiek der Verenigde Nederlanden, toen de  provincies veel zelfstandiger waren dan toen we één natie werden. Zijn daarna alle provinciespecifieke gewoonten en gebruiken verdwenen? In Friesland wordt nog altijd aan fierljeppen en kaatsen gedaan. In Den Bosch worden nog steeds Bossche bollen gemaakt. In Zeeland zijn ze nog altijd gek op boterbabbellaars en in Weesp op moppen. In diverse plaatsen in Noord- en Zuid-Holland wordt op de zaterdag vóór Pinksteren nog steeds aan luilak gedaan. Als Nederland een van de Verenigde Staten van Europa wordt, mogen we nog altijd jaren blijven doorzeuren over Zwarte Piet en Jan Pieterszoon Coen. Het zou best kunnen dat er één Europese eredivisie voetbal komt, waarin Ajax, PSV en Feijenoord mogen hopen nog in 'het rechter rijtje' voor te komen, maar de degradatiezone  lijkt waarschijnlijker. Nou, dan gaan ze toch lekker in de Nederlandse SpecSaversdivisie spelen. Op Europees niveau zou je misschien wat kunnen doen aan de waanzinnige salarissen die sommige voetballers ontvangen.

We zouden een parlement krijgen dat veel meer invloed zou hebben dan het huidige Europees parlement. Het zal ook een meerpartijenparlement worden. En waar hebben ze nu juist veel ervaring met coalitievorming in een meerpartijenparlement? O ja, dat zijn wij. Maar er zijn toch ook landen binnen de EU waar ze nog niet zo democratisch zijn, bijvoorbeeld Oost-Europese landen? Zeker, maar alle Oost-Europese landen bij elkaar vormen maar net 20% van de bevolking van de EU. Krijgen Frankrijk en Duitsland samen niet veel te veel macht? Dat valt ook wel mee: die komen samen op 27%. Een mogelijk 'blok' van de zuidelijke landen komt op bijna 26. In 'mijn' systeem kan het in ieder geval niet meer zo zijn, dat één land een besluit van alle andere gezamenlijk tegenhoudt.

Bedenk dit ook nog even: je kunt met prikkeldraad misschien wel ongewenste personen tegenhouden, maar geen CO2 en fijnstof.

Onze meest boreale politicus, Thierry Baudet, houdt niet zo van Europa. Hij ziet graag een nexit. Nexit is heel simpel. Daar is een briefje voor nodig: 


Beste EU,

Fuck you,

groeten

Nederland'."

Ja, zo simpel kan politiek zijn. Geef mij maar ingewikkeld.