woensdag 30 december 2009

Facebook

In haar kersttoespraak maakte Beatrix zich wat zorgen over de toename aan virtuele contacten, waardoor de werkelijke contacten van mens tot mens (zouden, zeg ik erbij) afnemen. Weer zo'n typisch kenmerk van de individualisering van onze samenleving.

Mijn familie en vrienden (aan beide heb ik geen gebrek) zijn er na al die jaren aan gewend dat ik ze niet voortdurend lastigval met pogingen met hen in contact te komen. Zo zit ik kennelijk in elkaar. Ik kan ook vrij goed een aardig lange tijd alleen zijn, d.w.z. dat ik hooguit gesprekken voer met winkel-, horeca- en vervoerspersoneel. Virtueel communiceren doe ik via e-mail en via dit blog of via de drie andere blogs die ik vrijwel dagelijks volg. Een aantal contacten zou ik nu niet gehad hebben als het internet niet bestaan had. Dat zijn ook nog eens contacten die ik op prijs stel. Zo zeer zelfs dat aanvankelijk uitsluitend virtuele contacten geleid hebben tot persoonlijke ontmoetingen die in een buitengewoon aangename sfeer verliepen. Onze Hare Majesteit had zich dus in haar enige publieke uiting die ze niet eerst aan Jan Peter hoeft voor te leggen iets genuanceerder kunnen uitlaten.

Natuurlijk is veel virtueel contact van geen enkele waarde. Ik heb me ooit aangemeld bij 'Facebook', gewoon om te kijken wat dat precies was. Daarna heb ik er nooit iets mee gedaan. Maar ik krijg wel om de paar dagen, gisteren nog, een automatisch aangemaakt mailtje, waarin gemeld wordt dat iemand mij vanaf dat moment 'volgt'. Daar staat dan bij hoeveel mensen die persoon volgt. Die persoon van gisteren volgde er ruim 800. Dat doen die mensen, neem ik aan, omdat zij weer een automatisch mailtje krijgen als ik werkelijk iets zou schrijven in Facebook. En waarom doen ze dat? Ik vermoed dat zij werkelijk een gemis hebben of voelen aan persoonlijke contacten, dus als het face to face niet lukt, dan maar Facebook to Facebook. Het lukt misschien niet om contact te krijgen met de buren, maar wie weet wat voor aardig contact je langs digitale weg kunt maken met iemand uit Annerveenschekanaal?  En het hoeft toch niet virtueel te blijven?
x