zondag 22 juni 2014

Zelfbediening

Gisteren was een prima fietsdagje: aardig wat zon en nauwelijks wind. Ik heb wat doelloos door de omgeving gefietst. Dat doe ik wel vaker. Ik fiets om te beginnen richting een bepaalde plaats, maar sla dan op een willekeurige plek en zonder de kaart te raadplegen een zijweg in. Als je dat maar vaak genoeg doet, kom je zomaar op de leukste plekken. Zo bekijk ik ook het liefst buitenlandse steden. Je mist misschien wat plekken die je gezien moet hebben, maar je kunt ook in alle rust, "far from the madding crowd", genieten van andere mooie plekken.

Rond een uur of twaalf wilde ik wel een kop koffie drinken. Bij een zijweggetje wees een pijl op 'Theeschenkerij De Wacht'. Gelukkig stond er ook nog een bord langs de weg want anders was ik er gewoon aan voorbij gereden, want het was een gewone boerderij. Op het bord stond: 'zelfbediening'. Een deel van de boerderij was veranderd tot een soort keukentje. Daar stond een machien waarmee je koffie kon maken of heet water voor thee. Uit een koelschap kon je wat frisdranken of ijsjes halen. Op een tafel bevonden zich wat huisgemaakte gebaksoorten, zoals cupcakes.

Zelfbediening was hier tot het uiterste doorgevoerd. Zelfs het afrekenen viel daaronder. Er stond een geldkistje, waarin je het bedrag moest achterlaten. Geen personeel, dus geen personeelskosten. De koffie kostte dan ook slechts €1,50. Waar vind je het nog zo goedkoop?