zondag 30 januari 2011

Ingrijpen

Aan de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting moet je in dit land niet komen. Ministers en andere bestuurders en politici kunnen alleen maar knarsetandend toezien, wanneer ze in de media gekritiseerd of belachelijk gemaakt worden. We spreken er schande van als de president van Egypte, benauwd voor zijn hachje, internet- en sms-verkeer onmogelijk maakt. We zijn er natuurlijk wel aan gewend dat zulke dingen in 'dat soort landen' gebeurt.

We hoeven echt niet zo ver te gaan om overheidsingrijpen in de vrije meningsuiting vast te stellen. We kunnen zelfs binnen de EU blijven, die geacht wordt uit democratisch geregeerde landen te bestaan. Silvio Berlusconi, de premier van Italië, die ook zo ongeveer
de complete commerciële omroep in zijn zak heeft, ergert zich aan de kritiek die bij de RAI, de publieke omroep, nog wel eens op hem wordt geleverd, zoals enkele dagen geleden, toen zijn relaties met zeer jonge vrouwen weer eens aan de orde kwamen.

Berlusconi laat het niet bij knarsetanden. Hij heeft, volgens de Volkskrant, die het weer heeft van la Republica, minister van Telecommunicatie Paolo Romani vrijdag opdracht gegeven in te grijpen om kritische uitzendingen van actualiteitenrubrieken op de publieke omroep RAI aan banden te leggen. (...) Berlusconi wil 'dit soort programma's' niet meer op de publieke omroep, zo zei hij tijdens het kabinetsberaad.


Ik ben benieuwd of deze actie van Berlusconi een storm van protest zal oproepen bij de Europese Commissie en alle ander regeringen binnen de EU.
x