donderdag 11 september 2014

Sarek

Als je even tijd hebt (18 minuten is voldoende) kijk dan eens naar het filmpje hieronder dat ik op YouTube vond. Het is opgenomen in Sarek, het nationale park in Zweeds Lapland waar ik diverse trektochten - de eerste 50 jaar geleden -  heb gemaakt.



Ik was opnieuw gefascineerd door die beelden van grote, kale leegte. Ik was er vrijwel altijd met iemand anders, vier keer met Boukje, andere keren met een vriend. Eén tocht liep ik daar twee weken in mijn eentje en als ik nu die beelden zie sta ik zelf verbaasd dat ik het er, niet alleen toen, maar ook al die andere keren, zonder ongelukken heb afgebracht. Hier in Nederland struikel ik over een lucifer op een geplaveide weg. Als je de film hebt gezien zal de afwezigheid van geplaveide paden je zijn opgevallen. Toch is het ergste wat mij daar is overkomen een gekneusde duim.

Af en toe zie je iemand door een rivier lopen. Dat zijn nog de simpele.Van die stokken gebruikte ik nooit. Ik had liever mijn handen vrij. Als het echt moeilijk werd, staken we de rivieren hand in hand over.