donderdag 8 augustus 2013

Boycot

Er is de laatste tijd veel te doen over het Russische homobeleid, dat inderdaad behoorlijk achterlijk is. Daar moeten we natuurlijk wat aan doen. We kunnen, zoals ze in de VS en Canada doen, voorlopig geen Russische wodka drinken of zelfs die wodka demonstratief in het riool gieten. Bij de Olympische Winterspelen, die volgend voorjaar in Sotsji aan de Zwarte Zee worden gehouden, moeten onze schaatsers hand in hand naar de baan kunnen wandelen, zonder angst beschuldigd te worden van propaganda van homofilie. Als dat niet kan, komen wij niet schaatsen. Of ... eh ... gaat dat wat te ver? We gingen destijds toch ook gewoon voetballen in Argentinië?

De Russen zelf bieden ons de mogelijkheid tot een demonstratieve boycot op een presenteerblaadje aan. Het Parool schrijft: Het Museumplein in Amsterdam is zondag 25 augustus het toneel van Russische muziek, dans en ballet.  Op het plein zal om 20.00 uur een Russisch galaconcert plaatsvinden.
Het gratis toegankelijke festival 'Constellation of Russia' wordt gehouden in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 en is georganiseerd door Rossotrudnichestvo. Dat is een onderdeel van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. (Onderstreping toegevoegd.)

Ik weet dat het moeilijk is. Als ons iets gratis wordt aangeboden zijn we er als de kippen bij om het in ontvangst te nemen. Maar het zou mooi zijn als die Russische kunstenaars en de vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken geconfronteerd zouden worden met een geheel leeg Museumplein. Zo kunnen we laten zien dat we van sommige aspecten van de Russische cultuur bepaald niet gediend zijn.
x