zaterdag 25 juli 2020

CHEYENNEIs dat een mooi lied, of een prachtig lied.? Ik weet niet of het nog zo is, maar het was in ieder geval jaren lang een tophit bij uitvaartceremonies.

In het AD las ik: In de uitvaartwereld is het al decennia onderdeel van discussie. Wie betaalt de componisten, liedjesschrijvers, uitgevers van nummers die tijdens de afscheidsplechtigheden worden gedraaid? Lang deed niemand dat, verschillende organisaties en belanghebbenden konden het niet met elkaar eens worden. Sinds dit jaar is dat veranderd, al komt dat voor sommigen te laat. De schrijver van dat mooie lied, Karel Hille (75),heeft er geen cent aan verdiend, want de Hoge Raad (tot zo ver heeft hij geprocedeerd) oordeelde dat auteursrecht niet van kracht was bij uitvaarten en dat Hille dus geen cent zou krijgen van die duizenden keren dat zijn lied was gespeeld bij afscheidsceremonies.

Vanaf 1 januari 2020 wordt vanuit de Landelijke Vereniging voor Crematoria geld afgedragen aan de muziekmakers, maar alleen dus als de uitvaartplechtigheid in een crematorium plaatsvindt. De nabestaanden betalen ongeveer 5 euro. Claudia de Breij, Marco Borsato, Frans Bauer, ze verdienen sinds dit jaar aan nummers die worden afgespeeld op uitvaartceremonies. Zijn die tegenwoordig populair bij uitvaartceremonies?

Ik zal t.z.t. gecremeerd  worden, maar aangezien ik dat niet zal meemaken, ga ik niet zeggen hoe die crematie georganiseerd moet worden. Ik heb wel eens bedacht dat ik het best aardig zou vinden als aan het eind van de crematie (als iedereen die aula verlaat), het Cheyennemotief uit Once Upon a Time in the West gespeeld zou worden. Het is te horen voorafgaand en tijdens zijn sterven,tegen het einde van de film. Let op die korte onderbreking vlak voor het einde.