vrijdag 24 augustus 2012

Vakantie

Gisteren had ik het gevoel dat ik met vakantie was. Het was mooi fietsweer, dus ik ben gaan fietsen. Ik besloot naar Monnickendam te fietsen. Hoewel dat plaatsje onder de rook van Amsterdam ligt, waar ik toch het grootste deel van mijn leven gewoond heb, had ik het nog nooit bezocht.

Ik fietste er heen via Broek in Waterland. Dat geeft al aan dat ik door het Waterland fietste. Ik heb hier al eerder geschreven dat dit volgens mij een van de mooiste poldergebieden van Nederland is, waar ook nog aardige plaatsjes als Den Ilp en Jisp liggen. Ik herinner mij nog een VPRO-programma van jaren gelden waarin gesproken werd met het complete ambtelijke apparaat van de gemeente Jisp: de gemeentesecretaris, een fulltime medewerkster en een parttime secretaresse. Het is nu geen zelfstandige gemeente meer. Mijn jongste zus is getrouwd in het uit 1620 stammende raadhuisje. Er was net genoeg ruimte voor twee families in het voormalige raadzaaltje.

Ik heb Monnickendam niet uitgebreid bekeken. Ik heb op een terrasje bij de haven geluncht. Ik koos voor de 'visproeverij', bestaande uit gerookte paling, zalm en een garnalencocktail.

De terugtocht heb ik afgelegd langs wat nog altijd de 'Zeedijk' heet, al heet het water daar Markermeer. Ik fietste dus langs Uitdam, Durgerdam, Schellingwoude en (het oude) Nieuwendam. (Het stuk Amsterdam waarin ik tegenwoordig woon heet ook Nieuwendam.) In Durgerdam heb ik op een terrasje met uitzicht over het Buiten-IJ (aan de overzijde ligt IJburg) nog een cappuccino genuttigd. Het bedienend personeel sprak uitsluitend Engels. Het zou me niet verbazen als Geert Wilders nog eens gaat fulmineren tegen het toenemen van overnames van Amsterdamse horecagelegenheden door (bijvoorbeeld) Ieren, die de 'bruine kroeg' omtoveren tot Ierse pub. Ik heb niets tegen Ierse pubs, maar die bezoek ik liever in Ierland. Als ik ooit nog eens in Ierland kom en daar een pub ontwaar die zich afficheert als 'bruine kroeg' zal ik die mijden als de pest. Ergens aan een Turkse kust kun je verblijven in een hotel dat een replica is van Amsterdam Centraal. Waarom gaan mensen naar het buitenland om zich 'thuis' te voelen?

Vandaag is het ook weer fietsweer, geloof ik, maar ik ga de hele dag binnen zitten. Samen met Jan, Jan en Jan ga ik films bekijken. Naar het zich laat aanzien gaan we in ieder geval de drie (Zweedse) Milleniumfilms (in de 'extended version') zien. Tussendoor zullen we nodige biertjes en wijntjes gebruiken. Dat wordt ook weer een leuke dag.
x