woensdag 21 augustus 2013

Inspiratie

Is de scheiding van Diederik Samsom nieuws? Die vraag heb ik niet bedacht, al speelde die wel door mijn hoofd toen ik, ik weet niet meer in welke krant, dat 'nieuws' las. Die vraag is de kop boven een artikel in de Volkskrant. NRC Handelsblad kwam als eerste met het nieuws: Gewoonlijk wordt weinig aandacht besteed aan het privéleven van Nederlandse politici, maar Samsom betrok als eerste zijn gezin in woord en beeld bij zijn verkiezingscampagne. In een veelbesproken campagnefilmpje toonde hij flitsen uit het leven met zijn vrouw Tineke, dochter Benthe (12) en zoon Fane (7). Hij sprak ook vaak over de handicap van zijn dochter Benthe, om te benadrukken dat hij de zorgen van mensen over de teloorgang van sociale voorzieningen begreep. Wim de Bie maakte een aardig tweetje over de scheiding van Samsom: "Alleen de scheiding van Samsom en Rutte is nieuws - privésores kan me gestolen worden."

Ik vond destijds dat campagnefilmpje al vreemd, met name het feit dat de handicap van zijn dochter daarin zo nadrukkelijk naar voren kwam. Diederik wilde misschien aangeven "dat hij de zorgen van mensen over de teloorgang van sociale voorzieningen begreep", maar wat heeft hij met dat begrip gedaan? Heeft hij zich met hand en tand verzet tegen de teloorgang van de sociale voorzieningen? Het is mij niet opgevallen.

Samsom beklemtoonde maandag dat de nieuwe situatie niets verandert aan zijn werk in de politiek. 'Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron. Dat blijft zo.' Nu maar hopen dat hij gauw weer een nieuwe partner krijgt. Dan komen er misschien ook weer wat nieuwe inspiratiebronnen bij. Een beetje inspiratie kan hij wel gebruiken.
x