dinsdag 5 april 2016

3D

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw leed ik enige tijd aan hyperthyreoïdie: mijn schieldklier werkte te snel. Een van de bijverschijnseken daarvan was dat zich in mijn oogkassen een oedeem vormde waardoor mijn ogen naar buiten gdrukte werden. Ik had behoorlijk 'bolle ogen'. Daardoor zag ik ook alles dubbel. Omdat te verhelpen werd een van mijn brilleglazen geblindeerd. Ik keek dus met één oog. Gevolg daarvan was dat ik diepte miste. Het gebeurde nogal eens dat ik bier of thee naast het glas, resp. het kopje schonk. Squashen, wat ik toen veel deed, zat er ook niet meer in, omdat ik de snelheid waarmee het balletje zich naar mij toe of van mij af bewoog met één oog niet kon inschatten. Met medicijnen en een oogoperatie werd het euvel na enige tijd verholpen.

Dat 'gebrek aan diepte' kennen de meeste mensen wel, omdat vrijwel iedereen wel eens naar een film of de tv kijkr. Dat zijn tweedimensionale media. We denken toch diepte te zien door het perspectief. Aan de grootte van afgebeelde mensen of voorwerpen kunnen we zien dat het verder van ons weg is.

Dankzij voortschrijdende techniek kijken 'we' inmiddels regelmatig, met behulp van een speciaal brilletje, naar driedimensionale films. Het lijkt of je er midden in zit. Met '3D' lok je dus mensen naar de (film)theaters. Nu zie ik tegenwoordig bijna dagelijks een commercial voor de musical 'Sky'. Daarvan wordt gezegd dat het een musical in 3D  is.

Wat is een musical? Dat is een toneelstuk waarin ook gezongen wordt. Rond 400 vóór Christus ging ergens in Griekenland het toneelstuk Oedipus Rex van Sophocles in première. En geloof me of niet: het stuk werd in 3D opgevoerd. Sindsdien en ook al voor die tijd werden toneelstukken, opera's, operettes en musicals in 3D opgevoerd. Wat is er zo bijzonder aan Sky? Als ik het goed begrepen heb is Sky een mengsel van musical en 3D-film, waarvoor je ook weer zo'n speciaal brilletje nodig hebt. Krijgen we nu binnenkort ook 3D-opera's en -operettes? Ajax-Feyenoord in 3D?