vrijdag 10 april 2015

VERANTWOORDELIJK

Wat fijn voor Sjaak Rijke en zijn omgeving dat hij onverwacht bevrijd is uit de gevangenschap waarin hij ruim drie jaar gehouden werd door Al Qaida in Mali. In een video die in november opduikt, is hij geëmotioneerder dan ooit. 'Ik hou mijn regering verantwoordelijk voor elk leed dat mij overkomt.' Dat las ik in de Volkskrant. Hoezo is de regering verantwoordelijk? Heeft die hem naar Mali gestuurd? Toen Rijke en zijn vrouw voor een 'droomreis' naar o.a. Mali vertrokken, gold voor dat land een negatief reisadvies.

Het echtpaar hield een logboek van zijn reis bij op het Internet. 'Al Qaida zou hier zitten. We hebben geen idee of het waar is, of gewoon een manier om links en rechts om een beetje geld af te troggelen voor hun 'bewaking'', schreef Tilly. Sjaak vond alle waarschuwingen, ook ter plekke, 'een beetje onzin'.

Sjaak heeft drie jaar ruim de tijd gehad om na te denken over de vraag wat hij bij een volgende reis zal doen naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Zal hij dat weer als 'een beetje onzin' betitelen en toch gaan? En als hem dan weer iets naars overkomt, is dan weer de regering verantwoordelijk?

O ja, het kan natuurlijk zijn, dat Sjaak door zijn ontvoerders werd gedwongen te zeggen dat de regering verantwoordelijk was. Dan heeft hij nu alle vrijheid dit even recht te zetten.