vrijdag 16 september 2016

BONUS

'Wat er in Parijs gebeurde, laat zien dat we verwikkeld zijn in een culturele strijd', zei premier Renzi van Italië na de terreuraanslagen in Parijs. Naar aanleiding daarvan schreef de Volkskrant: Vuur bestrijd je niet met vuur. Vuur bestrijd je met Botticelli, Calvino en Fellini. En als dat niet lukt, gebruik je Caravaggio, Visconti of Pirandello. Die filosofie indachtig krijgt elke Italiaanse 18-jarige vanaf vandaag 500 euro, vrij te besteden aan boeken, muziek, concertkaartjes, musea, theaters, bioscopen en archeologische parken.

Onder het artikel kon je als lezer reageren op de stelling Nederland zou in navolging van Italië iedere 18-jarige een 'cultuurbonus' van 500 euro moeten geven. Van de 2452 stemmers had 52% op Oneens gestemd. Die begrijpen er dus niets van.

In Italië, ruim 58 miljoen inwoners, gaat dit geweldige plan dit jaar € 290 miljoen kosten. Hier zouden we dus ruwweg € 83 miljoen kwijt zijn. Dat is toch een schijntje als je bedenkt wat je er allemaal voor terug krijgt. Want laten we wel wezen: die bonus kan gebruikt worden voor veel meer zaken dan tereurbestrijding alleen. Geef die 'Turkse' hangjongeren die in het Zaandamse Poelenburg overlast veroorzaken zo'n bonus van € 500 en laat ze oppleuren naar museum, bibliotheek, schouwburg en concertzaal, waar ze in een positieve sfeer kunnen kennismaken met die "kankerkaaskoppen".

Maar ik weet nu al wat Rutte gaat zeggen: We gaan toch geen 500 euro p.p. aan 18-jarig Turks tuig van de richel besteden? Dat geld kunnen we beter besteden aan onze bloedeigen Nederlandse jongeren, die nu al het grootste deel van hun zakgeld aan cultuur  besteden.