woensdag 19 oktober 2016

GAYBRA

Ik wist het niet, maar creationisten vind je niet alleen onder fundamentalistische christenen. Ook Harun Yahya, pseudoniem van Adnan Oktar, moet niets hebben van de evolutieleer. Zijn gedachtegoed, met name dat over homo's, schijnt goed te worden weergegeven in de flyer die onlang in Amsterdam West werd verspreid en waarin beweerd wordt dat zowel in het jodendom en christendom als in de islam homoseksualiteit verboden is. De Koran ken ik niet echt, maar ik weet wel dat er in de Bijbel bepaald onvriendelijke opmerkingen over homo's worden gemaakt. Het gaat nochtans wat ver om nu nog te beweren dat in HET christendom homoseksualiteit verboden wordt. Ik denk voorts dat tegen homoseksualiteit zijn eerder een cultureel dan een religieus verschijnsel is. Er zijn volgens mij nog aardig wat autochtone christelijke en joodse Nederlanders die zeer tegen homoseksualiteit zijn.

Er is nogal wat verweer tegen die vreselijke flyer gekomen. Zoals er, gelukkig, van officiële zijde vaak stelling wordt genomen tegen discriminatie van LHBT-mensen in het algemeen en homo's in het bijzonder. Dat stelling nemen neemt overigens, vind ik, soms merkwaardige vormen aan. Zo wist ik niet, dat je d.m.v. zebrapaden steun voor LHBT-mensen kon uitspreken, namelijk door zebrapaden de regenboogkleuren te geven:
Hier en daar wordt zelfs gesproken van 'gaybrapaden'. Ik weet daar nu van omdat ik in De Telegraaf las dat in Leiden een aantal jonge mannen zo'n veelkleurig zeebrapad had overgeschilderd en daarbij ook nog eens de nazigroet had gebracht. Een barman van een café dat dicht bij het zebrapad ligt filmde de actie en plaatste de beelden online. Als die barman het gezien heeft, moeten meer mensen het gezien hebben. De eigentijdse reactie op zo'n gebeurtenis is helaas niet de daders tegenhouden, maar het gebeurde filmen met je mobieltje en vervolgens het filmpje online plaasen.

Ik weet niet of buitenlandse bladen het bericht hebben overgenomen. Angelsaksische kranten zouden wat moeite gehad kunnen hebben met het woord 'gaybrapad'. Ze zouden gedacht kunnen hebben dat met een 'gay bra' een bh voor lesbiennes bedoeld zou kunnen zijn.

Bij Nu.nl las ik: Het zebrapad kreeg in 2015 regenboogkleuren om aandacht te vragen voor homo-emancipatie. In zijn algemeenheid ben ik zeer voor homo-emancipatie en steun daarvoor van officiële zijde, maar of het hier en daar aanbrengen van regenboogkleuren daar nu het beste middel voor is, betwijfel ik. Kunnen we nu ook een bus, tram of trein in regenboogkleuren verwachten? Het lijkt me genoeg dat we tegen homofobe religieuze fundamentalisten kunnen zeggen dat God/Jaweh/Allah zelf als eerste met die regenboog is gekomen.