dinsdag 7 augustus 2012

Zoek

Het NOS-journaal berichtte dat er een forse toename is van het aantal kinderen (de oude aanduiding voor 'kids') dat zoekraakt aan het strand. Er schijnt een correlatie te bestaan met het toenemende gebruik van de zogenaamde 'sociale' media. De ouders zijn zo druk met hun smart phone of tablet dat ze het zicht op hun kinderen kwijt raken. Ik neem aan dat het gaat om kinderen die we nog net te jong vinden om ze hun eigen mobieltje te geven. Voor je het weet immers ligt dat ding in de branding, of wordt het begraven onder het zandkasteel. Ik weet niet wat de 'normale' leeftijd voor het eerste mobieltje is, maar ik schat dat die ergens rond de zes jaar ligt.

Wat doen we aan dit probleem? De wielrenners in de Tour de France droegen allemaal een chipje (of zoiets) bij zich, waardoor via het gps-systeem voortdurend duidelijk was waar ze zich bevonden. Zo kon je snel zien hoe ver de koplopers voor lagen op het peloton. Verstandige ouders rusten hun kinderen uit met zo'n chipje en de strandwacht krijgt de beschikking over apparatuur die het chipje en dus het kind kan lokaliseren.

Ik ben in sommige opzichten nog wel eens ouderwets. Zo denk ik dat je eigen (kleine) kinderen net even belangrijker zijn dan je 'vrienden' van Facebook. Ik weet ook wel dat het zandkasteel dat ze bouwen geen artistiek wonder is, maar zij vinden het best wel fijn als paps of mams daar enige aandacht voor heeft en zegt dat het prachtig is. Het nieuwe kapsel waarover je vriendin zo enthousiast twittert kun je altijd nog wel een keer bewonderen. Het is natuurlijk mooi dat je zelfs aan het strand getuige kunt zijn van wat er in Londen en aanpalende slikken en zompen gebeurt, maar misschien is het wel leuker om je kind zijn/haar eerste stapjes in de zee te zien doen. Leuker dan via het NOS-journaal op je tablet te horen dat er een klein kind in zee verdronken is.
x