zaterdag 25 maart 2017

CIRCUIT

Zoals ik gisteren al aanduidde is mijn verjaardag al jaren geen feestdag meer te noemen. Gedurende een reeks van jaren was het uitsluitend een goede aanleiding om weer eens lekker met Boukje in de stad te gaan eten. Een jaar geleden kon ik dus moeilijk zeggen dat mijn  verjaardag werd 'overschaduwd' door het overlijden van Johan Cruijff.

Ik weet niet hoe vaak ik nog jarig zal zijn, maar gisteren realiseerde ik me wel dat ik al die keren dat ik dat nog mee zal maken in de media uitgebreid aandacht geschonken zal worden aan de zoveelste overlijdensdag van Cruijff. Omdat het nu nog als een tamelijke recente gebeurtenis beschouw kan worden, wordt er nog allerlei bijkomstigs bij gehaald. Zo maakte sportjournalist Frist Barend zich er gisteren kwaad over dat de Arena nog steeds niet Johan Cruijff Stadion heet. Als dat, volgens hem, te lang gaat duren, moet er maar ergens, bijvoorbeeld in de Haarlemmermeer, een Johan Cruijff Airport komen. Een alternatief lijkt mij Betondorp om te dopen tot Johan Cruijffdorp. Het lijkt me niet realistisch om aan te nemen dat I Amsterdam nog wel eens I am JohanCruijff zal worden.

Begrijp me goed: ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die het betreuren dat Johan Cruijff ons, 'als voetballer', 'als mens' of 'als wat dan ook', is ontvallen en dat op zijn sterfdag meer in het bijzonder willen gedenken, als het even kan op een speciaal daarvoor aangewezen plek. Maar in de 78 jaar die ik hier nu rondloop zijn er toch wel meer opmerkelijke Nederlanders - politici, sporters, schilders, schrijvers - overleden, naar wie op zijn best een straat of plein is vernoemd en wiens overlijden niet jaarlijks op nationale schaal wordt herdacht.

Vanavond wordt er een voetbalwedstrijd gespeeld (Bulgarije - Nederland). Die wedstrij duurt twee keer drie kwartier plus een kwartier pauze, maar op NPO1 wordt daaraan van 19:30 to 23:10 uur aandacht besteed, drie uur en veertig minuten, alleen onderbroken door het NOS-journaal en de Sterreclame. Er is inmiddels ook al weer ruim voorbeschouwd op de race die Max Verstappen morgen gaat rijden. Die Max zou best eens qua populariteit JC naar de kroon kunnen steken. Zijn sport is wat risicovoller dan voetballen. Ze moeten in Zandvoort maar vast eens gaan nadenken over een Max Verstappencircuit.