zaterdag 18 oktober 2014

Verjaardag

Boukje

18-10-1944 ................ 29-7-1996


Vandaag zou Boukje zeventig jaar geworden zijn. Helaas is ze maar 51 jaar oud geworden. Er is geen graf waar ik heen kan gaan, want ze is gecremeerd. Er is geen urn met as, want die heb ik in zee laten uitstorten. Al 18 jaar is zij alleen nog een heel mooie herinnering, voor mij, maar ook voor veel anderen die haar gekend hebben. Ik heb al eens o.a. deze twee regels uit een vertaald sonnet van Shakespeare geciteerd:

De dood zal jou niet in zijn schaduw krijgen,
Wanneer jij in mijn zinnen blijft bestaan.

Onlangs hoorde ik in een film de volgende regel uit een gedicht van Thomas Campbell:  

Voortleven in harten die we achterlaten, is niet sterven.  

Zo leeft Boukje voort en daarom heb ik geen graf en geen urn nodig.

Onze verjaardagen en andere 'gedenkdagen' vierden wij altijd met ons tweeën. Ik heb mijn vijftigste en zestigste verjaardag ‘groot’ gevierd en Boukje haar veertigste en vijftigste. Mijn zeventigste heb ik niet gevierd, maar Boukje zou dat zeker wel hebben willen doen. Nu valt er voor mij dus niets te vieren. Het wordt een dag als zeer veel voorgaande. Waarschijnlijk ga ik veel naar muziek luisteren, Bach, The Band, om maar wat te noemen. Ik heb al geluisterd naar de 'Rapsodia Cubana' van Ernesto Lecuona.
Nee, ik heb er nooit samen met Boukje naar geluisterd. Ik hoorde het voor het eerst na het overlijden van Boukje. Het stond op een CD met muziek van Lecuona, waar ik jaren naar gezocht had. Waarom weet ik niet, maar het deed me direct aan Boukje denken en nog steeds luister ik er vaak naar. Dan moet ik ook wel eens denken aan wat Boukje ooit, ik weet niet meer naar aanleding waarvan, tegen me zei: "Eigenlijk ben jij een  grote romanticus." Ik zei dat ze gelijk had en dat had ze ook.

Ik hoef al jaren niet na te denken over een cadeau. Ik heb deze keer mezelf een cadeau gegeven. Ik heb het nog niet. Er wordt nog aan gewerkt. Zodra ik het heb, zal ik het hier laten zien.

PS
De foto is de laatste die van Boukje gemaakt is, een paar weken voor haar overlijden.