dinsdag 23 december 2008

Kerststukje

Afgelopen zondag kwamen mijn twee zussen en een schoonzus bij mij genieten van de door mij gemaakte snert. Hoewel de snert niet zo dik was als ik verwacht had, waren zij en ik tevreden over het resultaat. Mijn jongste zus en deze schoonzus zijn de jongsten van mijn generatie in onze familie (resp. 60 en 59) en de enigen die nog werken. De rest ontvangt AOW en bijkomend pensioen.

Wij gaan in onze familie een goed gesprek niet uit de weg en tijdens het drankje voor het eten kwamen we - hoe kan het anders in deze 'donkere dagen'? - te praten over de kerst en het vieren daarvan. Kerst wordt natuurlijk vooral in de familie- en vriendenkring gevierd, maar voor je daar aan toe bent, hebben al veel mensen de kerstborrel op het werk achter de rug, de kerstdrive van de bridgeclub, het kersttoernooi van de tennisclub, het kerstballetje opgooien bij de korfbalclub of een van de talloze andere kerstbijeenkomsten waarvan het ritselt tijdens de donkere dagen vóór de stille nacht, heilige nacht.

Mijn jongste zus werkt als voedingsassistente in een verzorgingshuis met verpleegafdeling. Daar hadden ze vorige week vrijdag al het 'kerstdiner' voor de bewoners gehad. De bewoners waren daar zeer tevreden over en mijn zus, die het management haar kritiek niet spaart, gaf ronduit toe dat er flink was uitgepakt.

De trouwe lezers van 'Beggartalk' zijn er wel aan gewend dat ik bij de meest gebruikelijke dingen soms zomaar een vraagteken kan plaatsen. Zo'n kerstdiner wordt al ruim vóór de kerst aangeboden, omdat tijdens de kerstdagen zelf een aantal van de oudjes bij kinderen of andere familieleden of bekenden is. "Wat gebeurt er dan op de kerstdagen zelf?" vroeg ik mijn zus. "De oudjes, voor zover niet dementerend, realiseren zich dat medebewoners ergens gezellig in de familie- of vriendenkring vertoeven en herinneren zich weemoedig hoe gezellig het vroeger thuis was. Wordt er voor hun nog iets leuks gedaan?" Niet echt, dus. Dat beperkt zich tot een kerkdienst met koffie en cake na, zoals op zondag. Voor de rest zijn de echte kerstdagen niet te onderscheiden van de andere dagen. Hoe zat het ook weer met 'zorg op maat'?

Doet het management van de zorginstelling iemand iets tekort als het kerstdiner gewoon op 25 december wordt aangeboden? Een deel van de bewoners zal het 'missen', maar die zitten dan wel in een nog veel gezelliger omgeving. Die hebben dus niets te klagen. Als de instelling toch extra geld wil uitgeven, laat ze het dan uitsluitend besteden aan de 'alleenstaande' bewoners. Dan kunnen ze ook op 26 december nog iets leuks voor ze doen. Ik weet het: de oudjes vieren dan niet me hun allen kerst. Maar is dat erg? Jij kunt ook niet overal tegelijk zijn met de kerstdagen. Als je die dagen met vrienden viert, heb je dan eerder een 'familiekerst'? Als je een partner hebt zit je ook nog eens met twee families. ("Jullie waren vorig jaar ook al op eerste kerstdag bij hun.") Wat dacht je van een 'burenkerst'? Of een 'kroegmaatjeskerst' in de kroeg? De jongelui hebben ook op school al kerst gevierd, maar zullen een 'dancekerst' met kerstpilletjes wel weten te waarderen.

Op 25 en 26 december ben ik alleen thuis en doe hetzelfde wat ik andere dagen doe. Ik schrijf mijn dagelijkse blog. Ik rommel wat met mijn website. Ik lees wat. Ik kijk wat tv als er iets is dat me wellicht boeit. Ik maak een warme hap zoals gebruikelijk. Omdat ik ook niet altijd consequent hoef te zijn, mag ik van mezelf op beide dagen vóór het eten een paar biertjes drinken. Dat mag ik ook op 31 december en vervolgens op 9, 10 en 11 januari. Waarom op die drie dagen? Zoek dat maar eens uit.

Mijn woning is afgelopen zondag ook 'verrijkt' met een ongebruikelijk item. Mijn zussen hadden een bloemetje kunnen meenemen of, zoals mijn schoonzus, een flesje wijn. Ze besloten echter mij te 'pesten' en gaven mij een kerststukje, zo'n kitscherig bakje met daarin stukjes naaldboom, kunstappeltjes, kunstbloemetjes, wat goudkleurige balletjes en twee echte kaarsjes. Ik weet een grap te waarderen en heb besloten het kerststukje pas op 1 januari 2009 in de afvalbak voor mijn deur te dumpen.