vrijdag 30 maart 2012

Toekomst

Regeren is vooruit zien. En dat doet Henk Kamp, onze minister van Sociale zaken. Hij heeft dus nu maar vast, in een brief aan de Eerste Kamer, geschreven dat de AOW-leeftijd in 2035 verhoogd wordt naar 68. Dan kunnen de mensen die zo rond 1970 geboren zijn daar vast rekening mee houden. Kamp gaat er vanuit dat rond 2035 de gemiddelde levensverwachting ook weer wat hoger is geworden, dus we raken dan nog verder vergrijsd en we kunnen de jongeren niet aandoen dat ze steeds meer geld moeten opbrengen voor de ouderen. Je kunt je natuurlijk ook afvragen of de pensioenfondsen al het benodigde geld wel bij elkaar kunnen beleggen. Dan moet het wel goed gaan met de economie, want anders hebben de pensioenfondsen niets om in te beleggen.

Nu heb ik ook ergens gelezen of gehoord dat de banken momenteel niet staan te trappelen om het bedrijfsleven geld te lenen om de nodige investeringen te doen. Het bedrijfsleven zegt dat ze zitten te springen om arbeidskrachten, maar 50-plussers nemen ze niet graag aan. Voordat je het weet gaan die immers kwaaltjes vertonen en dan verdwijnen ze in de Ziektewet. In 2035 zitten we, neem ik maar even aan, met een grote groep arbeidswillige 60-plussers. Weet Henk Kamp al hoe zijn opvolger tegen die tijd de werkgevers zo ver krijgt dat ze die 60-plussers in dienst nemen? Wat doen we trouwens in 2060 met al die 70-plussers?

We worden dan wel steeds ouder, maar houdt onze conditie, zeg maar: onze arbeidsgeschiktheid, daarmee gelijke tred? Kunnen we wel steeds langer blijven doorwerken? Moeten we daar niet eens een taskforce van futurologische biologen op zetten? Wordt er al genoeg gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe voedingssupplementen, die ons fysiek en mentaal in goede conditie houden? Met alleen wat Dove om de vijf verschillende tekenen van ouder worden weg te werken komen we er niet.
x