zaterdag 24 maart 2012

Callcenter

Wanneer je je niet lekker voelt en de huisarts belt voor een afspraak, krijg je de assistente aan de lijn die begint met je allerlei vragen te stellen. Veel mensen ergeren zich daaraan, want wat weet die assistente er nou van? Die heeft voldoende opleiding, o.a. van haar eigen baas, om te weten welke vragen ze moet stellen en wat ze met de antwoorden moet doen. Vaak zal dat zijn: de gewenste afspraak maken.

Het gevolg van het consult bij de huisarts kan zijn dat je je baas moet melden dat je niet komt werken. In het huidig tijdsgewricht bel je dan met een arbo-dienst, die door je baas is ingehuurd, Daar werken (bedrijfs)artsen die moeten beoordelen of je echt niet in staat bent om te werken. Ook die krijg je niet direct aan de lijn. Je komt bij een callcenter terecht. De medewerkers daarvan vragen je ook de hemd van het lijf, maar ik vrees dat die minder opleiding hebben dan de gemiddelde doktersassistente. Uit diverse uitzendingen van consumentenprogramma's is inmiddels wel duidelijk geworden, dat callcenters er vooral zijn om de belangen van de opdrachtgever, niet die van de cliënt te behartigen. Dat is dan nog daar aan toe, maar het wordt pas echt vervelend als de bedrijfsarts er alles aan doet om jou gezond te 'verklaren', d.w.z. in staat tot werken. Dat wil zijn opdrachtgever, jouw baas, namelijk en als de bedrijfsarts dat niet snel genoeg doet, kost dat de baas geld. Dan zoekt hij wel een een andere arbo-dienst, die daar wat makkelijker mee is. Die bedrijfsarts moet al helemaal niet tegen de baas zeggen dat de oorzaak van het ziekteverzuim best eens aan het bedrijf zelf kan liggen en dat hij middelen ziet om dat te verbeteren. En daarvoor is hij ook ingehuurd.

In het programma 'Zembla' is ook duidelijk geworden dat bij de beoordeling van het ziekteverzuim de privacyregels nogal eens geschonden worden.

Zijn er mensen die zich ten onrechte ziek melden? Reken maar! Er mag dus best gecontroleerd worden. Maar dan wel door een onafhankelijke arts in een persoonlijk onderzoek en niet door een callcentermedewerker die een checklistje afwerkt.
x