woensdag 26 maart 2014

Gezellig

Als je (Engelse) reisgidsen over Nederland leest, kom je steevast een vermelding tegen van het woord 'gezellig', dat dan onvertaalbaar zou zijn. Ik heb al jaren een woordenboek Nederlands-Engels in huis, waarin je bij 'gezellig' vindt: companiable, convivial, sociable, clubbable, chubby, matey, pleasant, cosy, snug. Dan moet je als Engels sprekende toch wel enig idee hebben van wat wij met 'gezellig' bedoelen.

De tekstschrijvers van Obama hebben kennelijk ook wat reisgidsen gelezen, want ze hadden dit woord in de slottekst van Obama opgenomen. Echt goed begrepen hebben ze het toch weer niet, want ik kan me nauwelijks voorstellen dat de officiële conferentie en de vele 'bilateraaltjes' daar omheen echt gezellig waren. Tijdens mijn werkzame leven heb ik talloze vergaderingen bijgewoond en ik kan me met de beste wil van de wereld niet herinneren dat ik ooit gedacht heb: 'Hè, gezellig!'

Maar goed, als gastland zijn we er uitstekend in geslaagd van de NSS-top een 'Obama-show' te maken en als dank wilde Obama best wat vriendelijke woorden zeggen.
x