zaterdag 2 augustus 2014

Afsluiten

Trouw heeft een artikel onde de titel Zes innovaties waar niemand op zat te wachten. Dat begint met het Iban, dat sinds gisteren gebruikt moet worden bij al je bancaire betalingen. Ja, die ene keer per jaar dat je een internationale overboeking moest doen, moest je even nazoeken hoe dat precies in zijn werk ging. Daarom is Iban in het leven geroepen: om het internationale betalingsverkeer te stroomlijnen.

Andere innovaties die genoemd worden zijn: de blower waarmee je afgevallen blaadjes bij elkaar blaast, digitale televisie, de iPhone, clippy. (Je kon geen twee letters typen in Word, of je werd ruw onderbroken in je schrijfarbeid door een infantiel grijnzende paperclip die je ongevraagd advies gaf over van alles en nog wat, op een manier die zelfs nog niet gepast zou zijn geweest om een vijfjarige met een ernstige leerachterstand toe te spreken.)

Nummer 6 is de OV-chipkaart. Toegegeven, dit is een twijfelgeval. Er zijn voordelen, maar een van de nadelen is, dat inmiddels de NS is begonnen met het afsluiten van de tunnels onder stations, vaak openbare looproutes, voor mensen die geen OV-Chipkaart bij zich hebben. Zo'n bekende tunnel is die van Amsterdam Centraal. Als je daar met de tram aankomt en je wilt naar de pont over het IJ, is het best handig als je door die tunnel heen kunt lopen. Maar dat is echt niet altijd zo geweest. Ik kan me nog de tijd herinneren, dat je een zogenaamd 'perronkaartje' moest kopen (voor een dubbeltje, geloof ik) of je moest een geldig treinkaartje hebben. (Je kon gokken dat je niet gecontroleerd werd en dat gebeurde ook niet vaak.) Er was ook een busdienst die alleen rondjes om Centraal heen reed. Die kon je gebruiken als je een overstapkaartje van bus of tram had of je betaalde in die bus één cent. (Je kreeg geen kaartje.)

Hoe vaak zal het nu voorkomen dat er iemand aankomt bij de centrumzijde van Centraal en naar de pont wil, maar niet met het openbaar  vervoer is gekomen en dus geen OV-chipkaart heeft, waarmee zhij door de poortjes komt? Wellicht af en toe een wandelaar die naar Eye of het Tolhuis gaat, maar die zal er geen bezwaar tegen hebben ook nog even rond Centraal te wandelen.