vrijdag 9 december 2016

HEN

Het Instituut voor de Nederlandse Taal heeft bekend gemaakt dat 32% van de Nederlanders die aan de desbetreffende stemming hebben deelgenomen graag zouden zien dat de term 'diervriendelijk vlees' uit ons taalgebruik verdwijnt, want: "Dieren doden is per definitie niet vriendelijk." En we eten ze nog op ook!

Op de tweede plaats, met 30% van de stemmen, kwam 'hun hebben': "Grammaticaal fout, pijn aan de oren!" Je zou toch verwachten dat inmiddels iedereen weet dat het 'Hen hebben' moet zijn. Ik zou nog kunnen leven met 'Hullie hebben', al vind ik het niet echt fraai en zullie van dat Instituut zullen het wel niet met me eens zijn.

6% van de stemmers vindt dat 'bejaarden' moet verdwijnen, want dat "Wordt geassocieerd met personen op gevorderde leeftijd (65 en ouder) die zich niet meer zelfstandig kunnen behelpen." Hoe gaan we de 65-plussers dan noemen? Ouderen? Senioren? Wie ouder worden/zijn onaangenaam vindt, zal bij elke benamijng van deze leeftijdsgroep onaangename bijgedachten krijgen.

Ik persoonlijk zelf ben al ruim twaalf jaar bejaard en heb ook nog eens wat, deels zelf veroorzaakte, beperkingen, maar dankzij eigentijdse hulpmiddelen als rollator en scootmobiel kan ik mij nog redelijk zelfstandig behelpen. Mij mag je rustig 'bejaarde' noemen.