vrijdag 13 april 2012

Fiets

Het zijn inmiddels dagelijks terugkerende beelden in de nieuwsprogramma's: Mark Rutte en zijn fietsmaatje fietsen het Catshuis in of uit en woorden belaagd door één of meer journalisten met een microfoon in de hand, die vragen roepen. Zij en wij als kijkers weten het antwoord al: mediastilte! Het duurt zeker nog een week voordat die oorverdovende stilte wordt opgeheven, maar onze wakkere mediamensen blijven vragen bedenken en stellen.Waarom is er nou geen journalist die de vraag stelt die mij al die tijd al bezighoudt en waarop Mark best een antwoord kan geven zonder die afgesproken geheimhouding in gevaar te brengen?

"Meneer Rutte, waarom rijdt u altijd op een damesfiets? Van wie is die fiets?" Waarom is in nog geen enkel praatprogramma een gedragspsycholoog aan het woord geweest die uit Marks fietsgebruik zijn diepste psychologische drijfveren verklaart? Het meest voor de hand liggende antwoord op de tweede vraag is natuurlijk: "Dat is de fiets van mams. Ik heb zelf geen fiets, maar de media-adviseurs vonden het nodig dat ik als 'gewone man' zou overkomen en in deze dure tijden koop ik niet zomaar even een eigen fiets."  Het wachten is natuurlijk op een 'onthulling':  Mark heeft een vriendin, die het geweldig vindt dat in ieder geval haar fiets dagelijks in het nieuws komt. Zij staat te springen om bij DWDDrrrr, of zelfs bij Pauw & Witteman te verschijnen, maar je kunt niet alles in één keer bereiken. Het kan nog 'sappiger' natuurlijk: Mark heeft duidelijk feminine trekjes en zijn vriend (homo?) nog meer.

Het is mij wel duidelijk wat Mark en Kees van der Staaij op de achterbank van die auto besproken hebben. De achterban van de SGP heeft het niet zo met homo's. Blijft Kees de coalitie gedogen, als Mark over een week niet alleen met nieuwe bezuinigingen, maar ook uit de kast komt? Geert Wilders heeft nog een week de tijd om een pakkende tweet te bedenken. "Partner van premier zal in ieder geval nooit een kopvod dragen."

PS
Van de Bankgiroloterij ontving ik een cadeaubon, waarmee je t/m zondag 8 juli 2012, m.u.v. feestdagen met vier personen gratis de Apenheul kan bezoeken, Ik ga daar geen gebruik van maken. De eerste die mij zijn/haar adresgegevens stuurt, kan die bon per kerende post tegemoet zien.
 x