donderdag 8 juli 2010

Resultaat

Je moet toch minimaal 40 zijn om bewust gekeken te hebben naar de eerdere finales van het wk-voetbal waarin Nederland speelde. Ik was toen een stuk gekker dan nu, want ik heb in 1974 vrijwel alle wedstrijden die uitgezonden werden gezien. Ik heb in de beginfase wel het een en ander moeten missen, omdat we toen met vakantie in Schotland waren. De campings die we bezochten waren niet van dien aard dat ze ook een kantine met tv hadden. We moesten dus om iets te zien naar een pub. Het probleem was alleen dat de Engelsen iets minder belangstelling hadden dan wij voor het Nederlandse elftal. Als Nederland niet speelde wilde ik natuurlijk wel weten wat de deelnemers in dezelfde groep deden. Nu deed er, in een andere groep, ook een Schots elftal mee. Dus waar keken ze naar?

De wedstrijd waarin Nederland Europees kampioen werd heb ik ook niet gezien. Terwijl die wedstrijd gespeeld werd zat ik, samen met een vriend, op een bus te wachten bij het station van Murjek, een gehucht in het noorden van Zweden. Het was het begin van onze vakantie en bij het plannen daarvan had ik geen moment aan voetballen gedacht. Dat beroemde doelpunt van Van Basten heb ik pas maanden later voor het eerst gezien.

En aanstaande zondag is het dan weer zover. Tot nu toe heb ik, alles bij elkaar, nog geen uur live van het voetballen in Zuid-Afrika gezien. Uit berichten in de diverse media heb ik wel begrepen, dat Nederland de finale niet bereikt heeft door continu oogstrelend voetbal te spelen. Als iemand die niet zo zeer 'voor het resultaat' gaat, heb ik dus maar weinig gemist.

De Nederlanders die a.s. zondag in Spanje zijn hoeven niet te vrezen dat ze 'hun' jongens niet die finale zullen zien spelen. Zelfs in Catalonië zal elke tv hetzelfde programma uitzenden. In Madrid en Barcelona zal, neem ik aan, op grote pleinen op megaschermen de wedstrijd te volgen zijn.

Het is voor de liefhebbers alleen wat jammer dat 'wij' geen revanche kunnen nemen voor het verlies in 1974. En het is maar helemaal de vraag of we in 2014 wel revanche kunnen nemen op Spanje.
x