woensdag 25 juli 2012

Strand

Gisteren heb ik, in tegenstelling tot wat ik hier schreef, niet uitgebreid in de zon gelegen. Ik ben ook niet bij het Baaiegatstrand geweest. Terwijl ik zat te ontbijten, schoot mij een ander strand te binnen, waar een paar dagen geleden iemand mij over vertelde. Dit strand bevindt zich ook binnen de gemeente Amsterdam en wel bij het nieuwste gedeelte daarvan: IJburg. Dit stadsdeel bestaat uit een aantal kunstmatige eilanden in het IJmeer. Hoewel er, geloof ik, al mensen woonden, toen ik in 1998 terugkeerde naar Amsterdam, was ik er nog nooit geweest.

Als je van water houdt en op een gunstige locatie woont, heb je vanuit je woning een mooi (en ruim) uitzicht, maar voor de rest is het een nieuwe woonwijk als elke andere. Op de punt van een van die eilanden ligt dus dat strand. Het was er behoorlijk druk, veel ouders met kinderen. Het is met de tram (lijn 26) te bereiken, dus wat bereikbaarheid betreft, heel wat aantrekkelijker dan de badplaatsen aan de Noordzeekust. Ik heb daar niet in de zon gelegen, want je moet daar wel iets bedekt houden en daar houd ik niet van. Maar er is dar ook een restaurant (Blijburg), met terras, waar ze redelijk eet- en drinkbare zaken verkopen. Daar heb ik een uurtje doorgebracht.

Op de terugweg kwam ik langs delen van Amsterdam waar ik in jaren niet geweest was. Ik ben de Schellingwouder brug weer eens over gefietst en de Zeeburgerdijk. In mijn jonge jaren kwam ik daar nog wel eens, omdat daar een Gereformeerde kerk (de grootste van Amsterdam, 1700 zitplaatsen) stond. Die is allang geleden afgebroken. Van daaruit is het maar een klein stukje naar de Plantage, de wijk rond Artis. Vroeger fietste ik vaak langs de Hoogte en Laagte Kadijk en het Entrepotdok. Toeristisch gezien niet het drukst bezochte deel van Amsterdam, maar ik vind het nog altijd heel bijzonder.

Vandaag ga ik wel naar dat Baaiegatstrand, want het wordt weer een zeer zonnige dag. De lucht is nu al weer in alle richtingen strak blauw.
x