dinsdag 20 september 2011

Kaart

Zijn er toeristen die naar Amsterdam komen, speciaal voor een bepaald restaurant? Ik kan het me maar moeilijk voorstellen, al zijn er diverse plekken waar je aangenaam kunt eten. Er zijn dertien restaurant met twee Michelinsterren en 83 met één ster, maar Paul Van Craenenbroeck, oud-hoofdinspecteur van Michelin Benelux zei gisteren in een interview met Het Parool.: 'Amsterdam laat zijn beste restaurants in de steek', Zwolle doet het beter: 'Jonnie Boer en zijn Librije krijgen van de gemeente alle ruimte. Zwolle laat geen mogelijkheid onbenut om dat restaurant onder de aandacht te brengen. Bestuurders gaan er eten. In Zwolle zijn ze trots op hun gastronomie.' Eerlijk gezegd vind ik het niet echt nodig dat Eberhard van der Laan c.s. duur gaan eten van gemeenschapsgeld om culinair Amsterdam op de kaart te zetten. Amsterdam staat al op de kaart.

Van Craenenbroeck krijgt wel eens het gevoel dat de Amsterdammer zich een beetje te goed voelt voor die derde Michelinster.'(...) 'Het maakt hem niet zo veel uit wat op zijn bord ligt. De klanten zijn simpelweg culinair weinig onderlegd. Dat heeft met opvoeding te maken, denk ik.' Ik ben inderdaad niet opgevoed met sterrenrestaurants. Mijn ouders vonden het al wat lastig, denk ik, met zeven kinderen uit eten te gaan en waarschijnlijk ook wat duur. Ik vermoed ook dat Amsterdammers eerder naar een pretentieloos eetcafé gaan, dan naar sterrenrestaurant, waar je geacht wordt min of meer opgedoft te verschijnen.

Afgelopen mei kwam Bill Clinton nog naar een bruine kroeg op de Brouwersgracht vanwege de appeltaart. Kwestie van mond-op-mondreclame, denk ik. Daar zullen restaurants het toch voornamelijk van moeten hebben. Dan komt hun kaart vanzelf op de kaart waar Amsterdam al op staat,
x