zaterdag 30 juni 2012

Ze

'We' moeten niets van een alles regelende overheid hebben, tot er iets is waar wij ons aan storen. Dan moeten 'ze' er iets aan doen. Wat voor onze eigen overheid geldt, geldt in nog sterkere mate voor 'Brussel'. Dat moet zich helemaal nergens mee bemoeien. Tot we met de auto op vakantie gaan en daarbij onze landsgrens overschrijden. EenVandaag had gisteren een interessant item over de regeltjes waaraan je als automobilist elders in Europa moet voldoen. Trouw wijdde daar een artikel aan, want ieder land heeft zo zijn eigen regeltjes. Zo  moet je in Frankrijk twee blaastest bij je hebben, waarmee je zelf het alcoholgehalte in je bloed kunt vaststellen. In sommige landen is het verboden dat je een nagivatie-apparaat in je wagen hebt, dat ook aangeeft dat er een flitspaal staat. Hier en daar moet je een veiligheidshesje  bij je hebben. Soms hoeft alleen de chauffeur dat te hebben, in een ander land geldt dat ook voor de passagiers. Wanneer je door diverse landen reist, moet je dus wel even de checklist doornemen van alle regeltjes waaraan je je in de diverse landen moet houden en van de dingen die je allemaal bij je moet hebben.

Zou het niet handig zijn als 'ze' ervoor zorgden dat die regeltjes over hetzelfde zijn? Dan hoef je niet vlak voor je op vakantie gaat nog even gauw alles te leren en in te slaan. Ja, dat zou reuze handig zijn, maar 'ze' is in dit geval Brussel en Brussel moet zich niet overal mee willen bemoeien, toch? Voor je het weet gaan ze daar vertellen dat je nergens harder dan 100 km/u mag rijden, terwijl we hier net aan die 130 km aan het wennen zijn. Maar steek de grens naar België niet over zonder brandblusapparaat in je auto. Er is ook een land, ik ben even vergeten welk, waar een brildragende chauffeur verplicht is een reservebril bij zich te hebben.

Alle Europese regeringsleiders zaten net weer een paar dagen bij elkaar, maar hadden ze het over die simpele alledaagse ongenoegens van de automobilisten? Nee hoor, het ging weer over de Euro en over de banken. Kunnen ze een volgende keer niet iets nuttigs gaan doen?
x