maandag 19 september 2016

PRIVACY

We moeten bereid zijn een deel van onze privacy op te geven, als onze veiligheid daardoor vergroot wordt. Dat vindt de directeur van de AIVD. De AIVD moet alles kunnen lezen wat wij schrijven in e-mails, in Tweets, in WhatsApp, in Facebook. Wat wij allemaal bij al die communicatiekanalen schrijven wordt steeds meer, ter bescherming van onze privacy, versleuteld, zodat niet Jan en Allemaal kan lezen wat voor slechts één of enkele lezers bedoeld is.

Het is bepaald niet uitgesloten dat kwaadwillenden van al die mogelijkheden van het Internet gebruik maken om afspraken te maken over terreurdaden. De AIVD wil dat graag tijdig weten en dus wil ze al het Internetverkeer kunnen lezen. De directeur van de AIVD begon daar onlangs weer over omdat volgens hem de terreurdreiging de laatste tijd sterk is toegenomen.

Als de terreurdreiging sterk is toegenomen, maar er bij mijn weten nog geen enkele terreurdaad in Nederland heeft plaatsgevonden, doen de AIVD en de politie het dus kennelijk behoorlijk goed in het voorkomen van aanslagen. Waarom hebben ze dan die extra bevoegdheden nog nodig? Waarom krijgen we niet te horen waaruit die toename van de terreurdreiging blijkt?

Is het dan zo erg dat de AIVD allerlei privacygevoelige informatie over ons te weten komt? Het is toch een keurige overheidsdienst? Zeker, maar bij die overheidsdienst werken gewone mensen. Herinner je je nog die berichten over mensen die bij de politie werken en allerlei informatie doorgaven aan mensen die dat niet moesten weten, maar er wel voor wilden betalen? Zulke mensen kunnen ook bij de AIVD werken. Wil jij dat zulke mensen alles van je weten? Vertrouw jij de overheid genoeg om die al jouw gegevens toe te vertrouwen? Deze regering misschien nog wel, maar de volgende heeft dezelfde bevoegdheden. Wat gaat die ermee doen?