vrijdag 9 augustus 2013

Concurrentie

Als je in Nederland een goed doel wilt steunen is er keuze genoeg. Voor vele ziekten is er wel een fonds dat geld inzamelt, bijvoorbeeld om wetenschappelijk onderzoek te financieren. Wie ondanks de slechte economische tijden toch nog wat geld over heeft kan incidenteel of structureel een bedrag naar zo'n fonds overmaken. En behalve ziektes zijn er nog veel meer andere goede doelen.

Kennelijk is gewoon van tijd tot tijd geld overmaken een beetje saai. Er moet een of andere prestatie tegenover staan, waaraan wij de hoogte van onze gift kunnen relateren. Iemand sponsoren die tegen de Alpe d'Huez op fietst is leuk, maar het is nog leuker als zhij dat zes keer achter elkaar op één dag doet. Het mooiste is als iemand met tranen in de ogen en naar de hemel wijzend over de eindstreep rijdt.

Er wordt niet alleen gefietst voor een goed doel. Er wordt ook gezwommen. Maar wat las ik gisteren in Het PAROOL? Er is een hevige concurrentiestrijd van zwemtochten voor het goede doel.

Vandaag zwemmen zes Nederlanders van Dover naar Frankrijk, ten behoeve van Kinderen Kankervrij. Maandag zwommen twee Amsterdamse studenten over het IJsselmeer voor de kankerbestrijding. Op 25 augustus zwemmen 42 Amsterdammers bij IJburg 2,5 kilometer voor een kinderproject in Guatemala. Diezelfde dag zijn er de Royal Amstel Swim (10 kilometer) en de Amsterdam Swim (2,5 km) ten bate van schoon water.

De knaller is de Amsterdam City Swim, 8 september (2,3 km). Die zamelt geld in voor de bestrijding van de ziekte ALS. De opbrengst was vorig jaar, met 110 deelnemers - onder wie prinses Máxima - 740.000 euro.
Dat zal dit jaar minder zijn, want ik vrees dat Máxima als koningin niet meer de Amstel induikt, voor welk goed doel dan ook. Misschien komt ze aanmoedigen.

Een andere zwemtocht heeft als goed doel 'schoon water'. Maar helaas: Schoon water is minder 'sexy' als goed doel dan een ernstige ziekte als ALS, zegt zowel Van Loon als voorzitter Marc ter Haar van de Amsterdam City Swim. Zouden de lijders aan ALS die ziekte vreselijk sexy vinden? Ik ben donateur van het Koningin Wilhelmina Fonds, niet omdat ik kanker zo 'sexy' vind, maar omdat mijn vrouw er aan overleden is.

Dus, wil je ook een keer een warm gevoel overhouden aan het inzamelen van geld voor een goed doel, kies dat dan met zorg. Let er vooral op of het wel voldoende sexy is. Het moet wel een beetje aanspreken bij het grote publiek. En ga vooral goed na of niet iemand anders al op hetzelfde idee is gekomen en, nog erger, dezelfde sportieve prestatie heeft bedacht, die tot gulle gaven moet leiden.