zaterdag 15 oktober 2016

OPROEP

Zo'n 65 jaar geledem zat ik in de eerste klas van de HBS. De school was gevestigd in een oud herenhuis aan het Oosterpark. Ik kan me nog herinnerinneren dat een keer tijdens de geschienisles de klokken luidden van de dichtbij zijnde rooms-katholieke kerk. De geschiedenisleraar, maakte daar een wat spottende, maar welk leuke opmerking over.

Ik moest aan dat incident denken toen ik hoorde en, ik geloof in de Volkskrant, las dat SGP-leider Van der Staaij zei dat de SGP wil dat moskeeën geen dagelijkse gebedsoproepen met de woorden "Alahoe Akbar" meer mogen doen vanaf minaretten.

Al in 2007 zei de toemalige minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, op Kamervragen van dezelfde SGP dat in de gemeenste Maassluis al zeventien jaar die oproepen werden gedaan. Het is niet zo gek dat de SGP tegen die gebedsoproepen is. Als stoere Calvinisten zijn ze ook al behoorlijk tegen de rk kerk. In de twintiger jaren van de vorige eeuw hebben zo nog eens een kabinetscrisis veroorzaakt met een amendement tegen het gezantschap bij de paus.

Maar nu gaat het Van der Staaij ook om de 'islamisering' van Nederland, waar hij tegen is. Ik vrees dat hij dat niet alleen om relgieuze reden is, maar dat hij hier dicht in de buurt van Geert Widers komt. Hij vergeet er namelijk bij te zeggen dat bij het merendeel van de moskeeėn in Nederland er helemaal geen sprake is van die luidkeelse gebedsoproep. Het is net als bij die gezichtsbedekkende boerka's. Men maakt zich druk om een verschijnsel dat nauwelijks voorkomt.