dinsdag 10 januari 2017

DREMPEL

Ergens heb ik gelezen of gehoord dat er intussen 81 politieke partijen zijn. Er zijn mensen die zich nu bezorgd gaan maken, omdat ze bang zijn dat er teveel kleine partijtjes in de Tweede Kamer zullen komen. Dus pleiten ze voor een kiesdrempel: om in de Tweede Kamer te kunnen komen moet een partij een minimum aantal zetels (bijvoorbeeld 2 of 5) behalen.

Kleine partijen behoeven helemaal geen negatieve invloed op het politieke reilen en zeilen te hebben. De SGP levert al sinds mensenheugenis 2 (soms 3) vaak zeer kundige en zeer gewaardeerde Kamerleden. De Partij voor de Dieren is inmiddels een alom geaccepteerd fenomeen aan het Binnenhof.

Die 81 partijen gaan echt niet allemaal aan de verkiezingen van 15 maart 2017 meedoen, Dat zullen er tussen de 20 en 30 zijn en dat is echt wel eens vaker voorgekomen. En vermoedelijk zullen niet veel meer dan 12 partijen ook werkelijk in de Tweede Kamer vertegenwoordigd worden.

Ik ben niet voor zo'n kiesdrempel. Als iemand voldoende volgelingen krijgt voor wat voor stompzinnig idee dan ook, dan heeft zhij het recht daarvan in de Tweede Kamer te getuigen. Zhij heeft immers nog altijd meer dan 50.000 stemmen gekregen. Om te voorkomen dat iedere gek aan de verkiezingen gaat meedoen zou je de waarborsom kunnen verhogen die een nieuwe partij (dat is een partij die voor het eerst meedoet met een Tweede Kamerverkiezing of bij de vorige verkiezing geen zetel heeft behaald) moet betalen die aan de verkiezingen wil meedoen. Die waarborgsom bedraagt nu € 11.250,00. Dat bedrag krijg je terug als je een aantal stemmen krijgt dat ten minste gelijk is aan 75% van de kiesdeler (= totaal aantal uitgebrachte geldige stemmen gedeeld door 150). Je moet als 'nieuweling' wel erg zeker van je zaak zijn als je dat bedrag wilt riskeren.