donderdag 8 januari 2015

Eng

Ik lees wel eens een boek en dat doe ik al sinds ik op de lagere school leerde lezen. Ik heb ook aardig wat boeken: ruim 2500. Je mag dus aannemen, dat ik een redelijk oordeel kan vormen over de kwaliteit van een boek dat ik gelezen heb. Als ik hier nu eens van een boek zou zeggen dat je dat gelezen moet hebben, zou jij dan meteen naar de boekhandel rennen om het te kopen of te bestellen?

Mark Zuckerberg, bedenker en CEO van Facebook, heeft aangekondigd dat hij dit jaar elke twee weken een boek gaat lezen en daarover wil hij dan, uiteraard via Facebook, van gedachten wisselen. Het eerste boek dat Mark gaat lezen is 'The End of Power' van de Venezolaanse columnist Moisés Naím. Nauwelijks had Mark van dit voornemen mededeling gedaan of Amazon.com was door zijn voorraad ervan heen. Je mag aannemen dat dezelfde situatie zich voordeed bij andere boekverkopers in de VS en wellicht ook in andere landen. Matthijs van Nieuwkerk vond dit zo mooi dat hij meteen vier Nederlandse CEO's naar DWDDrrrrr haalde om te vertellen wat zij zo'n goed boek vonden.

Ik vind het helemaal niet mooi. Ik vind het eng. Die Zuckerberg heeft zo langzamerhand de status van een soortement goeroe gekregen, bijna een goddelijke status. Je moet er niet aan denken dat hij ineens een heel verkeerd politiek idee gaat promoten, bijv. dat de 'Tea Party' wel een goede club is. Voordat je het weet gaan honderdduizenden mensen dit leuk vinden, oftewel 'liken'.