zondag 13 april 2014

Brug

Net als in veel andere gemeentes wordt in Amsterdam weer druk onderhandeld over de samenstelling van een nieuw college van B. & W en over een beleidsprogramma voor de komende jaren. GroenLinks in Amsterdam heeft weer eens een al bijna eeuwenoud plan op de agenda gezet: een brug over het IJ. Het PAROOL schrijft: De komst van een brug voor fietsers over IJ wordt waarschijnlijk onderzocht. Dat bevestigen ingewijden rond de collegeonderhandelingen tussen GroenLinks en D66. Ik neem aan dat voetgangers ook van zo'n brug gebruik zouden mogen maken. Omdat D66 niet staat te trappelen om zo'n brug te realiseren, zal er waarschijnlijk een onderzoek naar gedaan worden. In zo'n onderzoek wordt natuurlijk ook aan Amsterdammers gevraagd wat ze van zo'n plan vinden. Ik loop daar maar vast wat op vooruit.

Sinds ik in Amsterdam-Noord woon steek ik nogal eens het IJ over, met de pont. Op het kaartje hieronder zie je dat er diverse ponten varen. De meest rechtse, het Oostveer, is er zeer recent bij gekomen.
Afhankelijk van waar je vandaan komt en waar je heen gaat kun je dus de meest in aanmerking komende pont kiezen. Die keuzemogelijkheid ben je kwijt als er een brug komt, want er komt er echt maar één en tegelijkertijd zullen alle ponten verdwijnen. Over een brug fietsen kost vast iets minder tijd dan het overvaren met de meeste ponten. Maar veel mensen zullen meer tijd kwijt zijn met een omweg via de brug. Die brug gaat vast ook heel veel geld kosten en waarschijnlijk ook veel meer dan begroot. We kunnen het beter bij die ponten houden.
x