dinsdag 3 december 2019

CASH

ABN AMRO, waarbij ik mijn rekening heb, gaat een groot aantal pinautomaten sluiten. De bank wordt te vaak geconfronteerd met plofkraken, die niet alleen schadelijk zijn voor de bank, maar ook schade kunnen opleveren bij bedrijven of woningen in de omgeving van de bank.

Ik kan me het besluit van de bank goed voorstellen en heb er dan ook geen enkel probleem mee. Ik betaal zelden nog cash. Je kunt immers vrijwel overal met je pinpas betalen, ook bij markt- en viskramen. Die beschikken, is mijn ervaring, vrijwel allemaal over zo'n draadloze pinautomaat. De enige die ik nog cash betaal is mijn glazenwasser. Dus één keer in de zoveel weken haal ik nog een paar tientje uit de muur. Bij mijn kapster kon je vroeger wel pinnen, maar dat kostte haar teveel. Als je haar niet cash kunt betalen, mag je gewoon via een bankoverschrijving betalen.

Ik kom dagelijks op mijn weg naar Albert Heijn langs een pinautomaat van ABN AMRO. Zou die verdwijnen, dan zou dat geen enkel probleem opleveren, want op een meter of tien daar vandaan zit een automaat van de Rabobank. Een eindje verderop kom ik langs een automaat van de ING. Bij Albert Heijn binnen bevindt zich ook een automaat. Ik geloof van de ING. Het lijkt me een mijl op zeven om bij die automaat geld te halen en dat vervolgens bij de kassa weer in te leveren, of bij de kassa van een andere winkel. Ik heb nog niet alle bedrijven in het winkelcentrum bezocht, maar ik kan me niet voorstellen dat daar nog bedrijven zijn waar je niet kunt pinnen.

Ik kan me voorstellen dat kleinere winkels ook graag laten betalen met de pinpas. Weinig cash in huis maakt immers minder gevoelig voor overvallen.

Ik heb nog meegemaakt dat je aan het eind van elke maand of week je salaris cash werd uitbetaald. Ik herinner me nog dat mijn moeder dat geld verdeelde over diverse 'potjes'. Dat waren geen boekhoudkundige, maar echte potjes op blikjes. Tegen het einde van de maand kwam het wel eens voor  dat ze bij het ene potje geld  'leende' ten behoeve van uitgaven uit het andere potje.

Je kunt het natuurlijk - lekker nostalgisch - betreuren dat je je inkomsten en uitgaven niet meer, letterlijk, in eigen handen hebt. Ik ben allang blij dat ik op mijn laptop kan inloggen bij de bank om te zien dat ik aan het eind van de maand nog iets te besteden heb. Al mijn vaste lasten worden worden via automatische incasso overgemaakt, zodat ik ze niet kan vergeten