woensdag 20 juni 2012

Gemeenschapsgeld

Gisteren zag ik in EénVandaag een item over de salarissen van managers in de ouderenzorg. Zeker 50 van hen verdienen, d.w.z.: ontvangen, een salaris dat boven de Balkenendenorm ligt. Dat is tegen de normen die de beroepsvereniging van die managers zelf heeft opgesteld. Alle andere werknemers in de ouderenzorg mogen al blij zijn als hun salaris op het oude niveau blijft. Alle verzorgde oudjes krijgen voortdurend te horen dat zij verantwoordelijk zijn voor het steeds onbetaalbaarder worden van de  zorg.

Als je de salarissen van al die overbetaalde managers terugbrengt naar een normaal niveau, merk je daar niet van. De zorg wordt er niet beter of slechter van. De premies gaan er geen cent door omlaag, want alles wat er teveel betaald wordt aan die managerssalarissen is maar een fractie van de totale zorgkosten.

Waarom zouden we ons eigenlijk druk maken over managers die teveel ontvangen, maar die er niet in slagen zorg van aanvaardbaar niveau te leveren voor een aanvaardbare prijs? We hebben drie avonden lang zitten kijken naar een stel voetballers, die nog veel meer verdienen dan die managers, maar er niet in slaagden op een aansprekende wijze hun werk te doen. Hele volksstammen NOS-medewerkers, die met onze belastingcenten betaald worden, waren naar Polen en Oekraïne afgereisd om die wanprestatie voor te beschouwen, te verslaan en te analyseren. We lustten er wel pap van, maar werden er geen cent wijzer van. Als je even niets anders te doen hebt vandaag, bedenk dan nog een paar manieren om gemeenschapsgeld te besteden aan onnutte zaken.
x