donderdag 17 mei 2012

Zomer

Gezien het weer zou je het niet direct zeggen, maar de zomer schijnt toch echt in aantocht te zijn: Pauw en Witteman hebben immers intussen plaatsgemaakt voor Knevel en Van den Brink. Gelukkig verandert daarmee niet alles, want ook gisteravond was weer het vertrouwde gezicht van Henk Bleker te zien en was er ook weer een deskundoloog om ons bij te praten over onze financiële en economische crises. Dit keer was dat een financiële geograaf, die ik ook al eens in een ander programma had gezien. Tot nu toe wist ik niet dat er zoiets als 'financiële geografie' bestond, maar dankzij de diverse crises leren we steeds weer bij.

Ondanks de lange rij deskundologen die inmiddels aan ons voorbij getrokken is, weet ik helaas nog steeds niet zeker of we Griekenland nu wel of niet uit de Eurozone, misschien zelfs uit de Europese Unie moeten gooien. Moet ik nu solidair zijn met arme Grieken of moet ik aan de portemonnee van mijn eigen arme landgenoten denken? Of mag ik gewoon aan mezelf denken? Ik heb intussen een reisje geboekt naar Griekenland, dat eind september zal plaatsvinden. Tegen die tijd zal wel duidelijk zijn of Griekenland, qua Euro(pa), nog meedoet of niet. Wordt alles daar dan goedkoper, of juist duurder? Moet ik dan drachmes meenemen of kan ik nog steeds met de Euro betalen? (Een paar jaar geleden was ik met vrienden in Istanboel en daar betaalden we ook uitsluitend met Euro's, hoewel Turkije geen lid van de EU, laat staan van de Eurozone is.) Wordt ik op Karpathos ontvangen als een rijke patser of zullen ze daar blij zijn met elke Euro die ik daar uitgeef? Kan ik dat geld niet beter hier in Nederland uitgeven, want hier houdt iedereen de hand op de knip en zo komen we ook geen stap verder.

Het 'lenteakkoord' is gisteravond verder uitgewerkt, maar geeft dat antwoord op de prangende vragen die ik hierboven verwoordt? Het CPB gaat het nu narekenen. Maar dat houdt rekening met de gevolgen op de lange termijn voor groepen, niet voor individuele burgers als Henk en Ingrid, En zij weten al waar de ellende vandaan komt en wie ze daartegen zal beschermen.
x