woensdag 25 januari 2012

Verkiezingen

Zou Geert Wilders een lezer van Beggartalk zijn? Op 16 januari schreef ik hier: "Ik blijf het ook merkwaardig vinden dat hij zijn pijlen nog altijd richt op Job Cohen en de PvdA. Hij schijnt nog niet door te hebben dat de SP van Roemer zijn grootste concurrent is." Of kwam hij daar pas achter toen hij las dat in de peilingen van Maurice de Hond (waar ik zo mijn twijfels bij heb) de SP de grootste partij is geworden en dat 'zijn' kiezers overlopen naar Emiel Roemers? Hoe dan ook, Geert scheidde geen tweet af, maar liet zich (zeldzame gebeurtenis!) interviewen. Ja, dan moet je wat meer zeggen dan je in 140 digitale tekens kunt doen en prompt verkoopt hij de meest baarlijke nonsens.

Eén van de onderwerpen waarop ik het bepaald oneens ben met de SP, waarvan ik lid ben, is "Europa". Ik ben voor een 'Verenigde Staten van Europa', naar het model van de USA. Als ik dat zou voorstellen op een SP-congres, zou ik uitgefloten worden. Geert Wilders vertelt niet alleen baarlijke nonsens, hij staat gewoon ordinair te liegen, als hij beweert dat de SP voor een "Federaal Europa" is. Hij weet immers dat zijn achterban ook niet veel van "Brussel" moet hebben. Afgelopen zondag nog liet iemand van het Wetenschappelijk Bureau van de SP in 'Buitenhof", in een discussie weten het oneens te zijn met Guy Verhofstadt, de voormalige premier van België en huidig Europarlementariër, die min of meer op mijn lijn zit.

Wilders trapte ook nog eens een wijd openstaande deur in:  als de SP aan een kabinet zou deelnemen, dan zou ze compromissen moeten sluiten. Op 16 januari schreef ik hier ook: Meedoen (door de SP) aan de regering betekent compromissen sluiten en dat geeft Wilders dan weer de gelegenheid populistisch te keer te gaan." Daar is hij dus maar vast mee begonnen. Zijn kiezers hebben immers ontdekt, dat hij ook niet alles waarmaakt wat hij tijdens de verkiezingscampagnes heeft beloofd.

Die peilingen van De Hond geven natuurlijk wel een trend aan. Die trend is ook, dat veel mensen, vind ik, niet echt lang nadenken over hun politieke voorkeur, want anders stap je niet zo makkelijk over van PVV naar SP. Hun programma's hebben immers meer verschillen dan overeenkomsten.

Al met al komen nieuwe verkiezingen steeds naderbij. Het CDA (regeringspartner) wil graag laten zien dat het ernst maakt van dat herbronnen en de PVV (gedoogpartij) wil niet nog meer stemmen aan de SP verliezen. Tijdens verkiezingscampagnes kunnen ze weer eens duidelijk zeggen waar ze voor staan. Ik verwacht dat in de zomer het kabinet-Rutte demissionair is.
x