dinsdag 26 juli 2011

Oogsten

"Vreselijke aanslag in Oslo, zoveel onschuldige slachtoffers van gewelddadige, zieke geest. PVV rouwt mee met nabestaanden en Noorse volk." Zo luidde de tweet van Geert Wilders. Aan SP!TS laat Wilders weten "dat de dader een gewelddadige zieke psychopaat is" en dat de PVV "alles verafschuwt waar die man voor staat en heeft gedaan". (Onderstreping toegevoegd.) Alles? Breivik is tegen multiculturalisme, tegen de 'islamisering' van Europa en tegen 'links'. Daar is Wilders toch ook tegen? Maar als Breivik in zijn document '2083' dingen schrijft die verwantschap met Wilders' ideeën tonen en vervolgens zo'n tachtig mensen doodt, dan wil Wilders daarmee niet graag geassocieerd worden, want zelfs zijn meest fervente aanhangers zal het vermoorden van blonde blauwogige landgenoten te ver gaan.

Ik ben er van overtuigd dat Wilders oprecht is in zijn veroordeling van de wandaden van Breivik, want die passen absoluut niet in de ook door hem zo gewaardeerde Nederlandse (en Noorse) traditie, maar hij zal ook het Nederlandse spreekwoord kennen: "Wie wind zaait zal storm oogsten." Na zijn vrijspraak zei hij vaak bewust grof en denigrerend te spreken. Dat mag in een democratie en politici mogen het nog een beetje meer. Maar een goed politicus houdt rekening met de gevolgen van zijn opvattingen en de manier waarop hij ze naar buiten brengt.

Wilders weet verdomd goed welke invloed zijn uitspraken hebben. Als er één Breivik is op een kleine vijf miljoen Noren, zouden er drie op ruim zestien miljoen Nederlanders kunnen zijn. Die kunnen een blanco strafblad en een wapenvergunning hebben en compleet onbekend zijn bij de GGZ en ook nog eens een gewaardeerd buurman op wie je altijd een beroep kunt doen. Tot die ene dag waarop hun voorbereidingen afgerond zijn.

Is Breivik een "gewelddadige zieke psychopaat"? Ik vrees van niet. Hij is net als Karadzic, Mladic en anderen die nu voor een tribunaal staan een mens met opvattingen over zijn ideale maatschappij. De inquisitie, de politbureau's, de NSDAP, de Fasci italiani di combattimento, de ayatollahs en diverse junta's hadden/hebben ook van die opvattingen en zijn verantwoordelijk voor ontelbaar meer doden. Zij gaven ook veel enkelingen het idee gelijk te hebben in hun verwerping van elk idee dat afweek/afwijkt van hun eigen ideeën. Zij zorg(d)en voor de (im)morele legitimatie, de principiële onderbouwing, van het geweld van enkelingen.

Geert Wilders mag van mij zeggen en schrijven wat hij wil. Hij mag daarbij van mij grof en denigrerend te werk gaan. Ik zal niet geschokt zijn als hij nog een keer verzuipt in zijn eigen krokodillentranen.
x