zaterdag 22 oktober 2016

MIDDENKLASSE

Lodewijk Asscher, schrijft Trouw, verzet zich "tegen het oude denken waarin het zogenaamd goed is voor Nederland als de gewone man telkens maar onzekerder wordt", zei hij over de liberale plannen. "Dat is verraad van de middenklasse", aldus de man die lijsttrekker wil worden van de PvdA.

Ik dacht dat ik het politieke/maatschappelijke leven redelijk volgde, maar dat schijnt toch tegen te vallen. Zo wist ik niet dat hier en daar kennelijk gedacht wordt dat het goed is dat de gewone man telkens maar onzeker wordt en dat dat "het oude denken" is. Wie dachten dat dan en wanneer was dat? En zijn er dus nog steeds mensen die zo denken en, als ik Lodewijk goed begrijp, zijn dat liberalen? Dat zijn toch die mensen waar hij de afgelopen vier jaar zo hartelijk mee heeft samengewerkt?

Nu heeft Lodewijk dus doorgekregen dat hij - en met hem de PvdA - al die jaren de middenklasse heeft verraden. Dat is niet zo best, want bij die middenklasse moet de PvdA de komende verkiezingen haar stemmen halen. De liberalen, je mag ze ook VVD noemen, vissen in hetzelfde vijvertje en, zoals het er nu naar uitziet, met meer succes. Die hebben kennelijk nog niet door dat ze de middenklasse verraden hebben. Ik vraag me zelfs af of die middenklasse zelf zich wel verraden voelt.

Ik vraag me af of Lodewijk de klassen wel helemaal goed uit elkaar houdt en voor welke klasse de PvdA vroeger - ja, dat is lang geleden - op de bres stond. Ik ga niet zeggen dat de PvdA de onderste klasse verraden heeft. Ze is die klasse in de jacht op stemmen gewoon vergeten. Bij de middenklasse zijn meer stemmen te halen. Die moet je te vriend houden. Maar van oudsher voelt de middenklasse zich meer thuis bij de VVD, dan bij de PvdA, waarvan ze nog steeds denken dat die links is.