donderdag 2 december 2010

Verbieden

Op de website van de Volkskrant van vandaag verschijnt een advertentie van de Rijksoverheid met daarin een mini-enquête:
Als je doorklikt blijkt het geen enquête te zijn, maar kom je terecht bij een bekende advertentie: Werken bij het Rijk. Als je verder denkt. Wie verder denkt gaat niet bij het Rijk werken, want voor je het weet word je wegbezuinigd, maar daar ga ik het verder niet over hebben. Onder het kopje Een kleinere overheid en toch vacatures? lees je "In het regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie is afgesproken dat er een efficiency-operatie zal plaatsvinden bij de rijksoverheid. Deze operatie is inmiddels gestart." (Onderstreping toegevoegd.) Ze hebben kennelijk de ambtenaar al wegbezuinigd die moet bijhouden of de internetpublicaties nog steeds actueel zijn.
x

Bizar

Ik zal de laatste zijn om welke drugs- of alcoholverslaafde dan ook te veroordelen, want ik ben minstens zo verslaafd, alleen aan een drug die pas op de langere termijn schadelijk is: nicotine. Je kunt daar hier meer over lezen. In Trouw las ik over een wel zeer bizar verslavend middel: Whoonga. Ook het NOS-journaal maakte er melding van. Het wordt gebruikt in Zuid-Afrika. Belangrijkste bestandsdeel: tot poeder vermalen aidsremmers. (...) Naast aidsremmers zit er ook rattengif en schoonmaakmiddel in de Whoonga. Het roken van deze bizarre combinatie werkt zeer hallucinerend. Al na een paar keer gebruiken werkt het verslavend. Duizenden jongeren rond Durban zijn aan deze drug verslaafd. Hiv-patiënten die in ziekenhuizen gratis aidsemmers krijgen worden daarvan beroofd. Vrijwel niemand van hen durft daarvan aangifte te doen, omdat dan bekend wordt dat ze hiv-besmet zijn en daarop rust in Zuid-Afrika nog altijd een groot taboe.

Sommige verslavende producten zijn al eeuwen bekend en komen rechtstreeks uit de natuur, zoals cocaïne en nicotine. Ook alcohol heeft een organische oorsprong. Ik kan me ook nog voorstellen dat chemici tot het bereiden van xtc zijn gekomen, dat grotendeels een 'partydrug' is en derhalve niet door veelal kansarmen gebruikt wordt. Maar ik kan me niet voorstellen dat iemand er bij toeval achter gekomen is dat een combinatie van aidsremmers, rattengif en schoonmaakmiddel een hallucinerende werking heeft. Je moet chemicus zijn om de werkzame eigenschappen te (her)kennen en in de 'juiste' verhouding samen te voegen. Je moet wel een heel zieke chemicus zijn om dat nog te doen ook en het resultaat van je werk op de markt te brengen.
x