zaterdag 17 maart 2012

Komedie

In de tijd dat de Taliban aan de macht was in Afghanistan werden daar eeuwenoude monumentale beelden vernietigd omdat ze in strijd waren met de Talibanideeën over de Islam. Cultureel erfgoed werd opgeofferd aan de moraal. In de hele beschaafde westerse wereld werd dit, terecht naar mijn mening, veroordeeld.

De "Goddelijke Komedie" van Dante wordt tot het culturele erfgoed van Italië en Europa gerekend. Maar een groepje politiek correcte scherpslijpers heeft dit literaire werk nog eens goed nagelezen en is tot de ontdekking gekomen dat het anti-islam, antisemitisch en homofoob is. Het ministerie van onderwijs zou dit werk van de nationale leeslijst moeten verwijderen, want stel je voor dat de zieltjes van de scholieren hierdoor beschadigd zouden worden. Als ik het goed heb staan in een ander boek dat in Italië en de rest van Europa veel gelezen wordt en hier en daar zelfs verplichte lectuur is, de Bijbel, ook enige passages waar homofielen niet blij van worden. Onder de trouwe lezers van dit eeuwenoude werk bevinden zich ook wel lieden die niet veel moeten hebben van joden en islamieten. Zullen we de Bijbel dan ook maar van de leeslijst schrappen?

De "Verhalen van duizend en één nacht" en de "Decamerone" van Bocaccio moeten we dan ook maar meteen achter slot en grendel zetten, want daar komt nogal wat explicite seks in voor en dat lijkt me nogal vrouwonvriendelijk en het is ook geen geschikt leesvoer voor pubers. Markies De Sade heeft ook het een en ander geschreven dat niet door de hedendaagse politiek correcte beugel kan.

De Rooms-Katholieke kerk kende tot 1996 de Index Librorum Prohibitorum, kortweg de Index, een lijst van boeken die de leden van die kerk niet mochten lezen. Moeten we weer zo'n lijst, maar dan voor iedereen, invoeren?
x