maandag 24 juli 2017

SAAI

De Tour de France: een groep mannen fietst in drie weken een afstand van (dit jaar) 3.526 km. Het gaat erom wie dat het snelst doet. De winnaar deed er 54 seconden minder over dan nummer twee. Zo'n klein verschil na drie weken zo'n afstand fietsen, kun je dan wel van een echte winnaar spreken? Het verschil is nog wel eens kleiner geweest. Acht seconden, om precies te zijn, het kleinste verschil ooit. (Greg Lemond won in 1989 met dat verschil van Laurent Fignon.)

Was Chris Froome dit jaar nu echt de beste renner in de Tour? Hij won geen enkele etappe, zelfs geen tijdrit, zijn sterkste punt. Een dagelijks terugkerend beeld dit jaar: een rij gele helmen boven een wit T-shirt boven een fiets, gevolgd door een gele helm boven een geel T-shirt boven een fiets. Renners als Kiryienka, Kwiatkowski en Landa reden urenlang op kop. Froome hoefde er, uit de wind gehouden, alleen maar achteraan te fietsen.

Wielrennen is van een individuele sport een teamsport geworden. Via hun oordopjes krijgen de renners van hun ploegleiding voortdurend te horen wat ze wel of niet moeten doen. Sky had dit jaar, niet voor het eerst, het sterkste team en kon binnenshuis uitmaken welk lid van dit team de Tour zou mogen winnen. Team Sky heeft een hele rij sponsors, maar hoofdsponsor is het Britse televisienetwerk Sky. Niet zo vreemd dus dat een Brit mocht winnen, zeker als hij dat al drie keer eerder heeft gedaan.

Team Sky heeft in ieder geval gezorgd voor de, naar mijn oordeel, saaiste Tour de France in jaren.