vrijdag 15 oktober 2010

Dino I

Het kabinet dat gisteren met Onze Hare Majesteit op het bordes stond wordt hier en daar wel het kabinet 'Dino(saurus) I' genoemd. Dat slaat op de leeftijd van de ministers. De gemiddelde leeftijd is 54 jaar en 71 dagen. Ik heb het maar eens uitgezocht. Hieronder zie je ze allemaal in oplopende leeftijdsvolgorde. (De leeftijd is die op de dag van beëdiging.)

Er zit niemand onder de veertig bij, wel twee AOW'ers. De helft zit, qua leeftijd, boven het gemiddelde. Daarmee wil ik niets negatiefs over dit kabinet zeggen. Je kunt zelfs zeggen dat het kabinet hiermee een 'positief signaal' richting de samenleving, met name het bedrijfsleven, geeft: je kunt in een bepaald niet onbelangrijke functie best een 55-plusser aanstellen, zelfs al is het voor vier van die 55-plussers een geheel nieuwe baan.

Er is natuurlijk wel een kans gemist door helemaal geen 40-minners in het kabinet op te nemen. Daar heb je immers ook wel bekwame types tussen zitten. Melanie Schultz Verhaegen was 32 toen zij in 2002 staatssecretaris werd in het kabinet Balkenende I. Dat heeft ze kennelijk zo goed gedaan, dat ze nu minister mocht worden. Nu moeten de dino's maar afwachten of ook het jongere gedeelte van de bevolking zich in hen herkent.
x