woensdag 11 maart 2009

Vasten

In de protestantse kringen waaruit ik voortkom is vasten nooit een gewoonte geweest. Op vrijdag aten we gewoon vlees en aan de vastentijd, de zesenveertig dagen voor Pasen, deden we ook niet. Op zijn best werd er wel eens gezegd dat vasten, zoals die rare roomsen deden, op zich niet helemaal slecht was. Maar tijden veranderen: zelfs mensen die helemaal van God los zijn hebben behoefte aan spiritualiteit - wat dat dan ook moge zijn - en zelfs die nuchtere calvinisten vinden tegenwoordig dat religie meer kan zijn dan de 'drie formulieren van enigheid' uit je kop leren. (Voor de (ex-)protestantse lezers: wat waren die 'drie formulieren van enigheid' ook al weer?)

Omdat ik het contact met de protestantse kerken toch wel een beetje kwijt ben, wist ik niet, maar dat heb ik intussen uit Trouw geleerd, dat er intussen ook een kookdominee is. Dat is Hans Wilmink, auteur van o.m. Bijbels culinair en Koken met Passie, 40 smakelijke recepten voor de vastentijd. Hans is ook gaan vasten en doet dat door veertig dagen geen vlees te eten en te gaan fietsen in plaats van autorijden. Dat laatste is geen geringe opgave, want hij woont in Zwolle, maar veel van zijn gemeenteleden wonen in Ommen en aanpalende slikken en zompen. Hij fietst soms wel 100 km per dag (maar smokkelt ook wel eens en neemt dan de fiets mee in de trein naar Ommen; daar zal God niet mee zitten, denk ik). Hans houdt in Trouw een 'vastendagboek' bij.

Vasten is je gedurende zekere tijd van alle voedingsmiddelen of een deel ervan onthouden. Je doet het wat soberder allemaal en dan houd je dus tijd over voor spiritualiteit en kun je je overgeven aan bezinning of zoiets. Daarom zit ik een beetje met de titel van dat boek 'Koken met Passie' en nog meer met de ondertitel: '40 smakelijke recepten voor de vastentijd'. Dat Passie met een hoofdletter is natuurlijk een aardige woordspeling, maar met een kleine letter betekent het wel 'hartstochtelijke liefde voor iets of iemand'. Is hartstochtelijke liefde voor koken of een bepaald recept te rijmen met vasten? Maar nog gekker vind ik dat 'smakelijke recepten'. Kijk, je hoeft tijdens de vasten geen 'biefstuk Hawaii' en griesmeelpudding te eten. (Dat zijn twee dingen die ik niet door mijn strot krijg.) Doe mij dan maar een stukje kabeljauw en laat het dessert maar zitten. Maar ik word een beetje wantrouwig bij de intenties van iemand die zich speciaal voor de vastentijd een kookboek aanschaft om ook tijdens die vastentijd toch wel smakelijk te eten. Die is niet aan het vasten, die eet alternatief lekker en voelt zich daar spiritueel bij, want het recept komt van een dominee.