zaterdag 25 november 2017

DANKDAG

Weet jij nog wat je op 1 november van dit jaar deed? Als je heel erg protestant bent en ook nog behoorlijk kerks, zou het zomaar kunnen dat je toen aan een viering van de 'Dankdag voor het gewas en arbeid' hebt deelgenomen. De dank gaat uiteraard uit naar God, die weer voor een jaar ervoor gezorgd heeft dat we werk en iets te eten hadden (althans de meerderheid van ons). Tegenhanger van de Dankdag is (op de tweede woensdag in maart) de 'Biddag voor het gewas'. In mijn jeugd, toen de Biddag op iets grotere schaal bekend was) werd onder mijn (christelijke) leeftijdgenoten gesproken over de 'Wasdag voor het gebit'.

In Amerika is Thanksgiving (op de vierde donderdag van november) een grote feestdag. Het is een nationale vrije dag en hele families komen bij elkaar om gezamenlijk kalkoen te eten. Van de vrijdag na Thanksgiving maken de meeste Amerikanen ook een vrije dag. Het bedrijfsleven heeft daar handig op in gespeeld en heeft daar de dag van gemaakt, waar met allerlei acties de mensen naar de winkels worden gelokt om op grote schaal de inkopen voor de feestdagen te gaan doen. Die dag wordt  om niet geheel duidelijke redenen 'Black Friday' genoemd. Kom dat je bekend voor?

Natuurlijk komt dat je bekend voor. Wat de Amerikanen doen, doen wij immers ook. In het winkelcentrum waar ik mijn dagelijkse boodschappen doe duurt bij diverse zaken de Black Friday zelfs het hele weekend. Zullen we onze 'Dankdag' ook maar verplaatsen van 1 november naar de vierde donderdag en daar een nationale vrije dag van maken? Zullen we Koningsdag vieren op de vierde juli? Zullen we Willem-Alexander vervangen door Donald Trump? Zullen we vragen of we een van de Verenigde Staten mogen worden?