vrijdag 1 april 2011

JC

Hoe het nu verder moet. Ik weet het niet. Dat zei, volgens de Volkskrant, Johan Cruijff, nadat het bestuur en de Raad van Commissarissen van Ajax waren opgestapt. Hij hoeft ook geen voorzitter te worden. Lid van de Raad van Commissarissen dan? Zou kunnen, maar ik ga daar niet over. (...) 'Ik hoef geen jassie aan.'

Ik vrees dat JC het niet zo goed begrijpt. Hij heeft (vindt Hij) de enig juiste visie op hoe alles bij Ajax geregeld moet worden, zodat ze eindelijk weer eens kampioen van Nederland worden en daarna in de Champions League een rol van enige betekenis kunnen spelen. Er zijn nog een paar duizend mensen die zo'n visie hebben. Sommigen zijn dan bereid hun nek uit te steken en een functie bij Ajax aan te nemen waarin zij hun visie kunnen waarmaken. Die kunnen dan ook van tijd tot tijd ter verantwoording worden geroepen.

Het zou best kunnen dat JC een geheel juiste visie op het reilen en zeilen bij Ajax heeft. Maar bij die visie hoort ook dat Hij wel weet hoe het verder moet. Dan moet Hij op Zijn minst Voorzitter van het bestuur willen worden. Dan mag Hij bestuursleden om Zich heen verzamelen die Hem door dik en dun steunen. Dan mag Hij een technische staf benoemen die helemaal in Zijn lijn werkt. Dan geef ik Hem nog drie jaar, drie competities. Aan het einde van die derde competitie mag Hij - de Voorzitter, El Salvador - dan uitleggen waarom Ajax derde is geworden in de eredivisie, met een achterstand van één punt op nummer één en een iets slechter doelsaldo dan nummer twee. En als Hij dan een Vent is, stelt Hij zijn functie te beschikking, verdwijnt voorgoed naar Spanje, gaat overal ter wereld speelveldjes aanleggen en zegt nooit meer in het publiek hoe het nu eigenlijk bij Ajax zou moeten.
x