donderdag 20 juli 2017

WANDELEN

Ik zou best weer eens een flink eind willen wandelen, in de stad, ergens in de natuur, maar helaas, een wandeling naar AH is me al te ver. Na Studio Sport bleef ik gisteren nog even hangen bij NPO1 en kwam zo terecht bij 'Het gevoel van de Vierdaagse'.

In mijn jonge jaren heb ik verschillende malen aan de Avondvierdaagse meegedaan. Ik heb ook diverse keren de Trouwmars gelopen, een door het dagblad Trouw georganiseerde eendaagse afstandsmars. Als ik me goed herinner, kon je kiezen uit 10, 20 en 30 km. De laatste keer dat ik meedeed liep ik die 30 km. Ik heb er precies 4 uur over gedaan, met dus een gemiddelde snelheid van 7,5 km/u. Ik herinner me nog dat Trouw schreef dat sommige deelnemers schenen te denken dat het een wedstrijd was. Ik wilde gewoon mezelf testen.

Toen ik 18 was, 60 jaar geleden dus, heb ik de Vierdaagse in Nijmegen gelopen, samen met een jongen die ik van korfballen kende. We hebben hem probleemloos uitgelopen. Ik heb er geen kruisje aan overgehouden, maar een diploma. Voor dat kruisje had ik een langere afstand moeten lopen, maar die andere jongen was 17 en mocht niet meer dan 40 km lopen. Hij kreeg wel een kruisje.

Ik had vooraf niet getraind. Ik heb alleen een paar weken voor de Vierdaagse één keer een afstand van 40 km gelopen, Amsterdam-Zuid - Hoofddorp en vice versa. Mijn redenering was: als ik weet wat 40 km lopen inhoudt en ik dat kan, kan ik het ook vier dagen achter elkaar. Dat bleek dus te kloppen. Misschien moet ik daarbij zeggen dat ik nooit last gehad heb van blaren.

Ik heb later wandelingen gemaakt, waarmee vergeleken de Vierdaagse kinderspel was. Ze vonden veelal plaats in Zweeds Lapland, bergop, bergaf, met een rugzak met tussen de 25 en 30 kg bagage. Dat was andere koek dan de Zevenheuvelenweg met een rugzakje met een flesje water en een lunchpakketje.

In militaire dienst zat ik bij de infanterie, daar werd ook aardig wat gelopen, maar dat vond ik best. In mijn recrutentijd zagen veel maten op tegen de eerste mars van enige lengte, ik geloof een kilometer op twintig. Ik had de Vierdaagse en mijn eerste tocht in Lapland achter de rug en liep de mars (figuurlijk) fluitend uit

In 1957 begonnen er 12052 aan de Vierdaagse (bron: Vierdaagse.nl). Met mijn 'demofobie' viel het toen kennelijk nog mee. Maandag gingen er 42036 wandelaars van start. Al had ik de conditie van een achttienjarige, ik zou er niet meer over peinzen nog eens mee te doen.