zondag 26 september 2010

Gedoe

Ik had nog nooit van de man gehoord, maar donderdagavond was hij te zien en horen in 'Nieuwsuur' en gisteren stond er een interview met hem in het Nederlands Dagblad: Martin Bosma, Tweede-Kamerlid van de PVV. Nieuwsuur noemde hem de 'spindoctor' van de PVV, het Nederlands Dagblad noemde hem de rechterhand van Geert Wilders. Op de website van Nieuwsuur las ik: Alexander Pechtold noemde hem 'een xenofoob met racistische uitlatingen', Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt dat hij 'nervositeit zaait in de Tweede Kamer' en Bart Jan Spruyt en Vrij Nederland noemen hem 'het politieke genie, de intellectuele kracht achter Geert Wilders'. We moeten Martin dus wel degelijk in de gaten houden.

Martins fractiegenoot Hero Brinkman heeft wel eens gezegd dat de PVV meer dan één lid zou moeten  hebben, die dan weer invloed zouden krijgen op het bestuur. Maar Martin is faliekant tegen democratisering van de PVV. (...) De huidige partijvorm bespaart een hoop gedoe. Ik ben geneigd wat vraagtekens te zetten bij een volksvertegenwoordiger die faliekant tegen democratisering van zijn eigen partij is. Hij onderhoudt liever contact met zijn achterban via het internet. "Dat maakt het leven een stuk prettiger". Dat zal best. Dan neem je alleen datgene over wat in jouw straatje past.

Martin heeft ook een boek het licht doen zien: De schijn-elite van de valsemunters, waarin het spookbeeld van de 'linkse elites' ruim aan bod schijnt te komen. Die elites maken, volgens Martin, sinds eind zestiger, begin zeventiger jaren van de vorige eeuw overal de dienst uit. Het is hem kennelijk niet opgevallen dat we al in 1977 het kabinet Van Agt-Wiegel kregen, niet bepaald een uitgesproken links kabinet. De grootste krant van Nederland is al jaren de Telegraaf, niet de meest linkse krant van Nederland. Zijn de Tros en de EO ook linkse omroepen?

Er waart een spook door het Binnenhof. Hert spook van de ondemocratische intolerantie.
x